kstb

telsim

25-05-2019 09:02 DÜNYA

ABD ile S-400 krizi yaşayan Ankara, NATO'dan da patriot istedi

Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sistemi nedeniyle ABD ile kriz yaşayan AKP hükümeti, NATO’dan patriot sürelerinin uzatılması talebinde bulundu.

ABD ile S-400 krizi yaşayan Ankara, NATO'dan da patriot istedi

Rusya'dan satın alınan S-400 hava savunma sistemi nedeniyle ABD ile aralarında kriz yaşanan AKP hükümeti, Suriye’den gelebilecek bir tehdidi gerekçe göstererek NATO’dan patriot istedi.

Hürriyet’ten Uğur Ergan’ın haberine göre Ankara, NATO’nun sınır hattına konuşlandırdığı, hâlâ aktif durumda bulunan Patriot ve Samp-t hava savunma bataryalarının görev sürelerinin uzatılması talebinde bulundu. Edinilen bilgiye göre, bölgedeki istikrarsızlık ve çatışmaların devam ettiğini NATO’ya ileten hükümetin, söz konusu patriot talebini İspanya ve İtalya’ya bildirdiği aktarıldı. 

ANKARA, PATRİOTLARIN GÖREV SÜRELERİNİN UZATILMASINI İSTEDİ

Ankara’nın talebinde Türkiye’nin NATO’nun güneydoğu sınırını oluşturduğu hatırlatılarak, bölgedeki istikrarsızlık nedeniyle füze tehdidinin sürdüğü, bu nedenle hava savunma sistemlerine dönük ihtiyacın devam ettiği savunuldu.

NATO hava savunması çerçevesinde İspanya’dan gönderilen Patriot hava savunma bataryası Haziran 2015, İtalya’dan gönderilen Samp-t hava savunma bataryası da Temmuz 2016’dan bu yana aktif durumda. Patriotlar Adana’da, Samp-t sistemi de Kahramanmaraş’ta konuşlanmış durumda. Görev süreleri ise Haziran sonunda doluyor. 

Bu arada Ankara'nın, Fransa ile de, bir Samp-t hava savunma sisteminin Türkiye’de konuşlandırılması konusunda görüştüğü belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Rusya'dan satın alınan S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle AKP hükümeti ve ABD arasında uzun bir süredir gerilim yaşanıyor. ABD ve NATO, AKP hükümetinin S-400 alımından vazgeçmesini isterken, Washington'ın yaptırım tehditleri ve AKP hükümeti ile ABD arasındaki karşılıklı açıklamalar nedeniyle dövizde de uzun bir süredir sert dalgalanmalar yaşanıyor. 




DİĞER DÜNYA HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu