kstb

telsim

19-08-2019 09:09 TEKNOLOJİ

Apple ile Samsung çekişmesinin akıbeti değişebilir

Bundan iki ay önce ticaret, ambargo, ve vergi konuları için bir araya gelen ABD Başkanı Donald Trump ile Apple’ın CEO’su Tim Cook, bir kez daha görüştü.

Apple ile Samsung çekişmesinin akıbeti değişebilir

Bundan iki ay önce ticaret, ambargo, ve vergi konuları için bir araya gelen ABD Başkanı Donald Trump ile Apple’ın CEO’su Tim Cook, bir kez daha görüştü. İlgili görüşmenin bu seferki amacı Apple ile Samsung’un arasındaki “eşit olmayan” rekabet oldu.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Huawei firmasına uyguladığı yaptırımların Samsung’a da yaradığını belirten Tim Cook, ABD Başkanı tarafından destekgördü. Zira Trump, Cook’un fikirlerini olumlu karşılıyor.

Apple ile Samsung arasındaki rekabet kökten değişebilir

Çin’den ABD’ye gelen ürünler, 1 Eylül 2019’da yüzde 10’luk ek bir vergiyaptırımına uğrayacak. 300 milyar dolarlık ithalat işlemlerinde uygulanacak olan yaptırım, Apple’ın bir numaralı ismini rahatsız ediyor.

Zaten devrede olan yüzde 25’lik vergi, 250 milyar dolarlık ithalatları kapsıyor. Bunun üzerine bir de yeni yaptırım eklenince Apple’ın iyice zorlandığı ortaya çıktı. Bu bağlamda Trump’ın kapısını tekrar çalan Cook, bunun eşit olmayan bir rekabete sebep olduğunu söyledi.

Apple ile Samsung arasındaki rekabet

Tim Cook’un kendisine ilettiği şikayetleri anlatan ABD Başkanı, şöyle konuştu:

“Tim Cook ile çok iyi bir toplantı yaptım. Tim Cook’a çok saygım var ve Tim benimle gümrük tarifeleri hakkında konuşuyordu. Kendisi, Apple’ın bir numaralı rakibi olan Samsung’un gümrük vergilerini ödemediği gerçeğinin doğru olduğutezini desteklemek için delil olarak Samsung’un Güney Kore bazlı bir marka olduğunu belirtti”

“Apple eğer çok iyi bir şirket ile rekabet halindeyse ilgili vergileri ödemesi çok zor. Ne kadar iyi bir rakip diye sordum. Tim Cook, Samsung’un çok iyi bir rakip olduğunu, bir numaralı rakibin Güney Kore bazlı bir yer olduğunu ve çoğunlukla orayı kullandığını ve bu yüzden de tarifelere maruz kalmadığını dile getirdi”

“Cook’un çok ikna edici bir argüman öne sürdüğüne karar verdim. Bu yüzden bu mevzu hakkında düşünüyorum.

Apple ürünlerinin çoğu Çin’de birleştiriliyor ve gerekli yerlerde piyasaya sürülüyor. Samsung ise üretimlerini çoğunlukla Güney Kore’de ve Vietnam’da gerçekleştiriyor çünkü Apple’dan daha geniş bir tedarik zincirine sahip.

Eğer Donald Trump Tim Cook’un sitemlerini ciddiye alıp Apple’ın lehine bir adım atarsa, Apple ile Samsung arasındaki rekabet kökten değişebilir. Hatırlanacağı üzere Trump, Apple’ın ABD’de çok para harcayacağını ve bunun harika olduğunu söylemişti.




DİĞER TEKNOLOJİ HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu