kstb

telsim

19-06-2019 23:11 GÜNDEM

ARIKLI:HÜKÜMETİN MARAŞ KARARINI ALKIŞLIYOR, SONUÇ İSTİYORUZ

Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı, Bakanlar Kurulunun Maraş’la ilgili kararını ayakta alkışladıklarını ve bu kararın ciddiyetle hayata geçmesinin takipçisi olacaklarını kaydetti. Arıklı “ Maraş’ın Türk yönetiminde kullanıma açılması fikrinin, yeni hükümet tarafından da uygun görülmesi bizi son derece mutlu etmiştir” dedi.

ARIKLI:HÜKÜMETİN MARAŞ KARARINI ALKIŞLIYOR, SONUÇ İSTİYORUZ

Arıklı'nın yazılı açıklaması şu şekilde:

Partimiz Maraş’ın iskana açılmasını şu şekilde formüle etmişti; “Maraş haklarımıza halel gelmeksizin (Vakıfların haklarının uluslar arası arenada aranması) Türk Yönetiminde, BM Gözetiminde, Özel Statüde, Eski Kullanıcılarının kullanımına açılmalıdır”.

Partimiz bu fikri manifestosuna almadan önce konuyu hem Türkiye Dışişleri, hem askeri hem de Uluslararası hukuk çevreleri ile istişare etmişti. Bu çerçevede alınacak kararın BM Güvenlik Konseyinin kararlarına da aykırı olmadığı ortaya çıkmıştı.

Bunun için sadece MTK yasasında küçük bir değişiklik yapılması ve Maraş’a müracaatların önünün açılması kafidir. Böylece Maraş’ın açılması AİHM kararlarına da uygun olacak ve uluslararası bir zemin de bulacaktır. 

Meselenin ekonomik boyutuna gelince; Annan Planının tartışıldığı dönemde Güney Kıbrıs, Maraş’ın iskana açılmasının ekonomik boyutlarını araştırmış ve bununla ilgili bir de rapor hazırlamıştı. Bu rapor yetkililerimizin olduğu gibi bizim de elimizdedir. Buna göre Maraş’ın tamir, rehabilite ve restorasyonun  maliyeti, 2 milyar auro olarak hesaplanmıştır. Maraş’ın yukarıdaki formülle iskana açılması haline KKTC ekonomisi büyük bir kaynağa kavuşacak, şu anda ölü bir durumda olan açık Maraş da ekonomik hayat canlanacaktır.

Bakanlar Kurulumuzun almış olduğu bu kararı ayakta alkışlıyor ve bu kararın ciddiyetle hayata geçmesinin takipçisi olacağımızı beyan ediyoruz.




DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu