kstb

telsim

11-03-2023 20:00 DÜNYA

Avrupa, endüstriye destek için hükümet teşviki kurallarını gevşetiyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu oerşembe akşamı, Çin ve ABD’nin ‘temiz teknoloji’ yardımından etkilenen endüstrilerin yurt dışına taşınmasını önlemek amacıyla hükümet sübvansiyon kurallarının gevşetildiğini duyurdu.

Avrupa, endüstriye destek için hükümet teşviki kurallarını gevşetiyor

 

 

AB Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager yaptığı açıklamada, amacın AB üye devletlerinin şirketlere hızlı, açık ve öngörülebilir bir şekilde devlet desteği sağlamasına izin vermek olduğunu söyledi.

Kovid-19 salgını ve Ukrayna savaşının yansımalarıyla başa çıkmak için ayarlamalar yapıldıktan sonra bloğun rekabet kurallarında yapılan son revizyonunun odak noktası Avrupa endüstrisinin AB içinde korunması oldu.

Komisyon, şirketin blok dışındaki bir alana yatırım yapabileceği riski varsa, herhangi bir AB üye devleti şirketinin büyük miktarda desteklemesine izin verdiğini bildirdi. Bu koşul, en az üç AB üye ülkesinde çalışan devlet yardımı alıcıları için geçerli ve yardım 2025’in sonuna kadar uygulanabilecek.

 Avrupa Parlamentosu (AP) Bavyera Milletvekili Markus Ferber yaptığı açıklamada, bu hedeflenen değişiklikleri memnuniyetle karşıladı. Ancak ABD ile yardım yarışına girmenin büyük bir hata olacağı konusunda uyardı.

Ferber ayrıca şirketleri mümkün olduğunca fazla devlet yardımı almaları için AB’yi diğer ülkelere karşı manipüle etmeye teşvik ettiklerini düşünerek kural değişikliklerinin bazı kısımlarını da eleştirdi.

Komisyona göre Çin, temiz teknoloji endüstrisine 260 milyar eurodan (280 milyar dolar) fazla yatırım yapmayı planlıyor. Japonya’nın yatırım hedefi de 140 milyar euronun üzerinde. Yakın zamanda kabul edilen ABD mevzuatı, 369 milyar dolar değerinde sübvansiyonlar ve vergi indirimlerini kapsıyor.




Etiketler :
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu