kstb

telsim

08-12-2022 14:02 SAĞLIK

Bakteri Kökenleri ve Kokuları

Bakteri Kökenleri ve Kokuları

Ağız kokusu çok yaygın bir ağız sağlığı sorunudur. Her yaştaki insanda aşağıdakiler de dahil olmak üzere ağız kokusu olabilir:

 

  • Kötü diş temziliği uygulayanlar.
  • Diş hijyenini zor yapabilen yaşlılar, engelliler ve küçük çocuklar.
  • Diş telleri ve takma dişler dahil olmak üzere ağız aletleri kullanan kişiler.
  • Sigara içenler, ağız kokusuna ve periodontal hastalığa (kötü nefese katkıda bulunan başka bir faktör) daha yatkındır.
  • Diş çürüğü, gömülü dişler, apse dişler, periodontal hastalık, alkolizm, kontrolsüz diyabet, böbrek hastalığı, sinüzit, boğaz ve akciğer enfeksiyonları (bronşit gibi), geniz akıntısı, alerjiler ve ağız kuruluğu gibi belirli tıbbi durumları olan kişiler.
  • Ağız kuruluğu, yüksek proteinli bir diyet, lifsiz bir diyet veya tıbbi durumdan kaynaklanabilir.
  • Belirli vitamin takviyeleri, antihistaminikler, kalsiyum blokerleri, kalp ilaçları, tansiyon ilaçları ve psikiyatrik ilaçlar dahil olmak üzere belirli ilaçları kullanan kişiler. Bu maddeler tükürük akışını engelleyebilir veya ağız kuruluğuna neden olarak ağız kokusuna neden olabilir. Ağız kuruluğu ayrıca aşırı susama ve diş çürümesine yol açabilir.
  • Yedikleri belirli yiyecekler nedeniyle susuz kalan kötü diyet yapanların nefesi kötü kokabilir. Ağız kokusuna katkıda bulunan yiyecekler arasında diyet soda, soğan, baharat, sarımsak, köri, lahana ve kahve bulunur. Dişlerin arasına yerleştirilen yüksek proteinli yiyecek artıkları da ağız kokusuna neden olabilir.

 

Bakteri Kökenleri

 

Araştırmacılar ağız kokusunun tipik olarak bakteriler tarafından ağız, burun veya midede üretilen atıkların hava ile temas etmesiyle başladığını belirlediler.

Nazal pasajdaki genetik bir anormallik dahil olmak üzere nazal disfonksiyon, uygun mukus akışını engelleyebilir. Sinüzit, geniz akıntısı ve alerjide bulunan bakteriler, burundan dilin arkasına geçebilir. Burada dil, uygun olmayan tükürük akışı veya kötü diş hijyeni nedeniyle beklemede kalabilir.

 

Bakteri plağı dişlerden, diş etlerinden veya dişlerin arasından temizlenmediğinde büyümeye devam eder ve sonuç olarak ağız kokusuna, diş çürümesine ve diş eti hastalığına yol açabilir.

 

 

Bakteriyel Kokular

 

Biyologlar, çok sayıda bakteri türünün ağız kokusuna katkıda bulunduğunu bulmuşlardır. Bu bakterilerin tümü, çürümüş et, çürük yumurta kokusu dahil olmak üzere diğer hoş olmayan koku türlerinde bulunur.

 

Bu tür kokuların ağzınızdan yayılabileceğini düşünmek gerçekten de tatsızdır. Bu da uygun diş hijyeni ve düzenli diş kontrollerinin önemini göstermektedir.

 

Ağız Kokusu Çözümleri

 

Hijyen, Diyet ve Nefes Yardımcıları

 

Basitçe söylemek gerekirse, iyi diş hijyeni ağızdan kaynaklanan ağız kokusunu önler. Dişlerinizin arasındaki ve diş etlerinizin etrafındaki yemek artıkları, ağız kokusuna neden olan bakteriler için ideal bir ortam oluşturur, bu nedenle bunları sık sık çıkarmanız gerekir.

 

Dişlerinizi günde en az iki kez fırçalayın ve daha sık değilse her gün her diş arasında diş ipi kullanın. Diş hekiminiz size, yüksek proteinli yemeklerden veya ağız kokusu ve dehidrasyonu tetikleyen diğer yemeklerden sonra fırçalamanın ve diş ipi kullanmanın özellikle önemli olduğunu söyleyecektir.

 

Ağız kokusuna neden olan bakteri üremesini azaltmak için sabahları, yatmadan önce ve yemekten sonra antiseptik gargara kullanın.

 

Antiseptik gargara bileşenleri bir üründen diğerine değişir ve klorheksidin, klor dioksit, çinko klorür ve yağları içerebilir.

 

Dil kazıyıcılar ayrıca kötü nefesi yönetmede de yararlıdır. Bakterilerin bulunabileceği dilin arkasındaki mukusu kazıyın. Dile zarar vermemek için bu işlemi nazikçe yapın.

 

 

Evde ağız kokusu testi

Evde ağız kokusu nasıl giderilir

Ağız kokusu Nasıl geçer

Yıllardır geçmeyen ağız kokusu

Ağız kokusu ilacı

Mideden gelen ağız kokusu ilacı

ağız kokusunu engellemek

 

Diş telleriniz, takma dişleriniz veya diğer diş aletleriniz varsa, ağız kokusunu önlemek için diş hekiminizin bu aletleri temizlemeye ilişkin özel talimatlarına uyun. Bu, özellikle geceleri çıkardığınız cihazlar söz konusu olduğunda geçerlidir.

 

Uygun Diyet

 

Diyet, diş hijyeninde önemli bir rol oynar. Bazı yiyecekler, ağız kokusu olasılığını sınırlamak için tükürük akışını teşvik edebilir; bir örnek, çiğ sebzeler gibi lifli gıdalardır. Ve her sabah sağlıklı bir kahvaltı yapmak, bir gece uykusundan sonra ağzınızda bakteri ve koku birikme eğilimi gösterdiğinde tükürük akışını başlatır.

 

Yeterli su alımı yoluyla susuz kalmamak, ağız kokusunun önlenmesi için de önemlidir. Bununla birlikte, şeker ve asit oranı yüksek gazlı içecekler, meyve suları ve diğer içecekler, ağız kokusuna neden olan bakterilerin büyümesini teşvik edecektir.

 

Gargaralar, nane ve sakız kısa vadede nefesi tazeleyebilir, ancak ağız kokusunu tamamen önleyemez.

 

Pipetler şekerli veya yapışkan sıvıları dişlerden ve dilden geçirebilir, böylece ağızda kalamaz ve bakterileri barındıramazlar. Pipetler, uygun diş hijyeninin zor olabileceği yaşlılar, küçük çocuklar ve engelli kişiler için özellikle yararlıdır.

 

Ağız kuruluğu çekenler için reçetesiz ve reçeteli ilaçlar yardımcı olabilir. Bazı diş macunları, diş fırçaları, gargaralar ve nefes spreyleri de ağız kuruluğunu gidermek için yapılır. Diş hekiminize hangilerinin sizin için en iyi olacağını sorun.

 

Dilinizde ağız kokusu, renksiz mukus, renkli lekeler veya çıkıntılar varsa bu, ağızda pamukçuk, ağızda herpes veya ağız kanseri gibi ciddi bir tıbbi durumun işareti olabilir. Teşhis için doktorunuza ve diş hekiminize görünün.




Etiketler :
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu