kstb

telsim

30-05-2018 08:09 GÜNDEM

BAŞKAN BU GERÇEKLER KARŞISINDA NE DİYECEK ?

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu’nun olumsuz görüşlere rağmen Kalecik’te devam eden her iki inşaata da inşaat izni verdiği ortaya çıktı. İskele Belediye sınırları içerisinde, Kalecik bölgesi sahilinde, denize çok yakın yasaya aykırı iki inşaat şirketinin yapmakta olduğu yapıların gerekli inşaat ve imar koşullarını taşımamasına rağmen İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu’nun, inşaat izni verdiği Kıbrıs Medyatör İnternet Sitesi’nin yayınları ile ortaya çıkmıştı.

BAŞKAN BU GERÇEKLER KARŞISINDA NE DİYECEK ?

İNŞAATLAR DENİZE 15 METRE MESAFEDE

Kıbrıs Medyatör İnternet Sitesi’nin yaptığı etkili yayınların ardından İskele halkı da başkan Hasan Sadıkoğlu’nun olumsuz görüşlere rağmen, sahil kenarına 15 metreye kadar verdiği inşaat izinlerini sorgulamaya başladı.

BAŞKAN SADIKOĞLU OLAYI ÇARPITMAYA BAŞLADI

Tüm yayınlarımıza rağmen İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu’nun, canlı yayınlara çıktığı birkaç TV programında ısrarla, “Bu bana karşı yapılan kasıtlı yayınlardır”, “seçimlere bir ay kala yapılan yayınlar manidardır”, “çamur at izi kalsın türden aslı astarı olmayan yayınlardır”, “bu yayınlar gerçeği yansıtmıyor” şeklinde beyanatlar vererek olayı çarpıtmaya ve saklamaya çalışmıştır.

OLUMSUZ GÖRÜŞLERİ VE UYARI YAZILARINI SÜMEN ALTI ETTİ

Muhabirimiz Haluk Doğandor’un olayın gerçek yüzünü araştırmadaki ısrarı ve resmi dairelerdeki araştırmaları sonuç verdi  ve İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu’un ilgili daireler tarafından uyarılmasına rağmen, iki inşaat hakkında verilen olumsuz görüş ve resmi yazıları kaale almayarak, inşaat izni verdiği ortaya çıktı.

BİLGİ EDİNME YASASI SAYESİNDE HER ŞEY ORTAYA ÇIKTI

Muhabirimiz Haluk Doğandor, 28 Mayıs 2018 tarihinde (dün), Şehir Planlama Dairesi Lefkoşa ve Çevre Koruma Dairesi Müdürlüklerine başvurmak suretiyle “Bilgi Edinme Hakkı Yasası” uyarınca, ilgili dairelerin, iskele Belediyesi’ne gönderdiği resmi yazıları elde etti. Elde edilen bu yazılarda, İskele Belediyesi’nin sahile yapılan inşaatlar konusunda uyarıldığı ile ilgili olumsuz görüşlerin yer aldığı bilgileri görüldü. Ancak bu olumsuz görüşlere rağmen başkan Sadıkoğlu’nun gerçekleri saklaması, bu iki inşaat şirketinin milyon dolarlara varan rant elde etmesine neden oldu.

BAŞKAN RESMİ YAZILARI KAALE ALMAYARAK BU ŞİRKETLERE RANT SAĞLAMIŞ OLDU

İskele Belediye Başkanı Sadıkoğlu’nun, “olumlu görüşler geldi ve ben izin verdim” demesine rağmen, olumsuz görüşleri sakladığı ve resmi dairelerin uyarı görüşlerini dikkate almayarak bu iki inşaat şirketine milyon sterlinler dolayında rant sağladığı ortaya çıktı. ÇED raporu alınmadan sahile 15 metreye kadar yapılan 8 adet villadan her birinin 750 bin sterlin civarında alıcı bulduğu öğrenildi.

İLK UYARI YAZISI 10 MART 2016 TARİHİNDE YAZILMIŞ

Turizm ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Çevre Koruma Dairesi, İsrailli Keppel  Properties Limited şirketine ait Four Seasons Life konutlarının deniz kenarındaki  ek ilave inşaatlar için, 18/2012 sayılı Çevre Yasası’nın 50 (3) maddesi gereği ÇED kararı alınmadan inşaata başladığı tespit edildiğinden 10-03-2016 tarihinde iskele Belediyesi ve İskele Kaymakamlığı’na resmi yazı yazdığı ortaya çıktı. Bu yazıda İnşaat izin makamı İskele Belediyesi açıkça uyarılmış, Keppel Properties’in, ÇED raporu almadan sahilde inşaatlara başladığı bilgisi verilmişti. Ancak kendisine ulaşan bu yazıya rağmen İskele Belediyesi herhangi bir işlem yapmamış, inşaat şirketini uyarmamış, inşaatlar tamamlanarak kıyıya 15 metre kala beton yapılar tamamlanmıştı.

SADIKOĞLU KENDİSİNE GÖNDERİLEN YAZIYI CİDDİYE ALMADI VE RANTA ORTAK OLDU

Oysa İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu daha iki yıl önce kendisini “ÇED raporu” konusunda uyaran Çevre Koruma Dairesi’nin uyarılarını ciddiye alıp, inşaat izni vermeseydi, bugün denize 15 metre mesafeye kadar yapılan bu beton binalar olmayacaktı. İsrailli inşaat şirketi Keppel Prpperties, başkan Sadıkoğlu’nun bu görevi suiistimalinden faydalanarak, korkusuzca halkın kullanım alanları olan, kumun üzerine denize 15 metre mesafeye kadar bu yapıları yapma ve rant elde etme cesaretini bulmuştur.

YAYINLARIMIZ ÜZERİNE ÇEVRE KORUMA DAİRESİ BÖLGEYE GİTTİ

Kıbrıs Medyatör İnternet Sitesi’nin başlatmış olduğu, sahilin yağmalanmasıyla ilgili haberlerimiz üzerine bölgeye giden Çevre koruma Dairesi müfettişleri, sahilde yaptıkları inceleme ile Keppel Properties inşaat şirketinin bu yapıları ÇED raporu almadan yaptıkları için müfettişlere herhangi bir rapor sunamadıkları ortaya çıktı. İnşaat şirketinin yıllar önce inşaat başlarken aldıkları bir ÇED raporu ile inşaatlarını sürdükleri, oysa sahile yaptıkları yapı için daha başlamadan ÇED raporu almaları gerektiği öğrenildi.

BAŞKAN SADIKOĞLU İNŞAAT ŞİRKETİ AĞZIYLA KONUŞTU

Oysa İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, yayınlarımız sonrasında çıktığı birkaç televizyon programında, “İsrailli şirket Keppel Properties’in ÇED raporu olduğunu savunarak, şirketin ağzıyla savunma yapmıştı.

İŞTE SADIKOĞLU’NU YALANLAYAN ÇEVRE KORUMA DAİRESİ RESMİ YAZISI

Çevre Koruma Dairesi müfettişleri yayınlarımız sonrasında gittikleri İskele Kalecik bölgesinde yaptıkları inceleme sonrasında, ÇED raporu olmadığını tespit edip, inşaat izni veren iskele Belediyesi’ne şu yazıyı yazıp, inşaatın durdurulmasını istedi.

BELEDİYEYE İNŞAATI DURDURUN DENİLDİ

İşte o yazı;

Konu ile ilgili yapılan incelemeler sonucunda, 23 Mayıs 2018 tarihinde ÇKD.0.00-121.10-18-E.1140 sayılı yazı ile İskele Belediyesi ile İskele Kaymakamlığı’na, 18/2012 sayılı Çevre Yasası’nın 50(3) maddesi gereği ÇED Kararı alınmadan inşaata başlandığı tespit edildiğinden, durdurulması için yazı yazılmıştır. Saygılarımla bilgilerinize rica ederim.  Abdullah Aktolgalı- Çevre Koruma Dairesi Müdürü.

DİĞER İNŞAAT ŞİRKETİ “FOUR VISION LIFE” İÇİN DE UYARI GÖNDERİLMİŞ

İsrailli inşaat şirketinin hemen yanında devam eden site konutlarının restoran binası olarak sahile 15 metre mesafeye yapılan betonarme inşaatın “Fasıl 96 Yollar ve Binalar Yasasına” aykırı davrandığı ve birçok maddeye aykırı yapıların devam ettirildiği öğrenildi.

İSKELE BELEDİYESİ RESMİ YAZI İLE UYARILMIŞ

Şehir planlama Dairesi Gazimağusa Şubesi’nin bundan 3 ay evvel bu inşaat şirketi ile ilgili Mart ayında yapmış olduğu inceleme sonrasında “Fasıl 96 Yollar ve Binalar Yasasına” aykırı davrandığı maddeler tek, tek yazılmış ve 10 Nisan 2018 tarihinde İskele Belediyesi’ne resmi bir yazı göndermek suretiyle, inşaat iznine uygun olmadığı belirtilmişti.

Şehir Planlama Dairesi Gazimağusa Şubesi’nin 10 nisan 2018 tarihinde, İB-2031/2018 dosya no, 124 kayıt no ile İskele Belediyesi’ne gönderdiği resmi olumsuz görüş yazısının sonucu aşağıda aynen olduğu gibi yazılmıştır.

HASAN SADIKOĞLU’NUN YOK DEDİĞİ OLUMSUZ GÖRÜŞ YAZISI

İşte İskele Belediyesi’nin uyarıldığı resmi yazının sonucu;

“Sonuç olarak yukarıda belirtilen hususlar nedeni ile inşaat izni verilmesi uygun değildir. İlgili dosyanın yürürlükteki imar mevzuatına uygun olarak yerinde ve projesinde düzeltilmesi ve yeniden sunulması gerekmektedir. Projenin tekrar sunulması halinde konu yeniden değerlendirilecektir. Bilgilerinize saygı ile sunulur, Gazimağusa Şube amiri.

BAŞKAN BU GERÇEKLER KARŞISINDA NE DİYECEK

Tüm yukarıda ortaya çıkardığımız bu olumsuz görüş ve yazılara rağmen İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu’nun ısrarla, “olumlu görüşler geldi, inşaat izni verdim” demesini anlamakta zorlanıyoruz. Başkan Hasan Sadıkoğlu’nun yine ısrarla yok dediği belgelerin ortaya çıkmasıyla, Sadıkoğlu’nun ne gibi bir tutum takınacağı ve ilgili resmi dairelerin bu konuda ne yapacağı merakla beklenmektedir.

ŞİRKET HALA İNŞAATA DEVAM EDER

Bu arada, ÇED raporu olmayan Keppel Properties ile ilgili inşaat çalışmasının İskele Belediyesi tarafından durdurulmadığı inşaat şirketinin hala çalışmalara devam ettiği görülmektedir. Belediyenin neden müdahalede bulunmadığı da farklı anlamalara yol açmaktadır.

kaynak:kibrismedyatör




DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu