kstb

telsim

04-09-2020 16:35 GÜNDEM

BAY-SEN BAŞKANI KANAT: EYLEM SAYIN BAŞBAKAN’IN ŞAHSINA YÖNELİK DEĞİLDİ.

“TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ’NİN UYGULANACAĞI GÜNE KADAR DEĞİŞİK BİÇİMLERDE HAKLI TALEPLERİMİZİ DİLE GETİRECEĞİZ”

BAY-SEN BAŞKANI KANAT: EYLEM SAYIN BAŞBAKAN’IN ŞAHSINA YÖNELİK DEĞİLDİ.

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Çalışanları Sendikası (Bay-Sen) Başkanı İbrahim Kanat, dün akşam BRTK’da yaptıkları eylemin Başbakan Ersin Tatar’ın şahsına yönelik olmadığını kaydederek, “Çalışanların haklarının siyasi malzeme haline getirilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

17 Haziran’da imzalanan Toplu İş Sözleşmesi’nin uygulanacağı güne kadar değişik biçimlerde haklı taleplerini dile getireceklerini kaydeden Kanat, sendikanın eylem kararı nedeniyle suçlanmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

Kanat, yazılı açıklamasında dün akşam kurumda gerçekleştirdikleri şok eylemi ve bugünkü açıklamaları değerlendirdi.

BRTK ile Bay-Sen arasında 17 Haziran’da imzalanan Toplu İş Sözleşmesinin bütününün uygulanmadığını savunan Kanat, uzun yıllardır kuruma hizmet veren emekçilerin haklarının gasp edilmeye, yönetim kurulu tarafından çalışanlara haksız ve kanunsuz işlem yapılmaya çalışıldığını ileri sürdü.

Kanat, “Bu kabul edilebilir değildir. Tüm yolları denedik, birçok görüşme yaptık. Hiçbir şekilde olumlu yanıt alamadık, bu nedenle eylem kararı aldık ve uyguladık” dedi.

Kanat yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

“BRTK Müdürü Sayın Meryem Özkurt, açıklamasında sendikamızın hak arayışını ‘vandallık’ olarak nitelendirdi. Sendika olarak hiçbir zaman kişi veya kamuya ait mala, araca ya da ürüne zarar vermedik.  “Basın Odası” programı konusunda Anayasal hakkımızı kullandık, yayını yapmama kararı aldık.  Eylemimiz vandallık değil, hakları gasp edilen çalışanlar için hak arayışıdır. Hiçbir zaman haddimizi aşmadık, Anayasa ve yasalar tarafından verilen hakları kullandık. Kullanmaya da devam edeceğiz. Sayın Özkurt’u sendikamız ve üyelerinin Anayasal ve yasal hakları ile ilgili bilgi sahibi olmaya davet ediyoruz.”

BRTK Yönetim Kurulu Başkanı Özer Kanlı’nın dün akşam BRT’de yapılan şok eylem için “Sendika, Başbakan Tatar’a saygısızlık yaptı” açıklamasında bulunduğunu belirten Kanat, şunları söyledi:

“Bu açıklamayı hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Hak arayışı için yapılan eylemler ne zamandan beri saygısızlık olarak nitelendiriliyor? Eylem Sayın Başbakan’ın şahsına yönelik değildir. Sayın Özer Kanlı yaşananların sendikanın suçu olduğunu söylemiş ve sendikayı suçlamıştır. Sendikal örgütlenme özgürlüğü temel insan hakları arasındadır. Bu, demokrasi ve sosyal hukuk devleti ilkesinin temel unsurlarından birdir. Sendikamızı eylem kararı nedeniyle suçlamanız kabul edilebilir değildir.

Sayın Kanlı’yı da sendikamız ve üyelerinin Anayasal ve yasal hakları ile ilgili bilgi sahibi olmaya davet ediyoruz.”

Sözleşmeli – akitli kaşiyeli çalışanların sözleşmelerinin BRTK’nın yarayan kanası olduğunu söyleyen Kanat, bu konunun siyasi malzeme haline getirildiğini, çalışanların yönetim tarafından keyfi, haksız ve kanunsuz davranışlara maruz bırakıldığını öne sürdü.

Sendika olarak Özer Kanlı ve Meryem Özkurt’un tutum ve davranışlarıyla uzun süredir baş etmeye çalıştıklarını söyleyen Bay-Sen Başkanı İbrahim Kanat, “Personelin haklarının siyasi malzeme haline getirilmesine izin vermeyeceğimiz” ifadelerini kullandı.

Toplu İş Sözleşmesinin 11. maddesinin öne sürüldüğünü, yeni hizmet akdinin imzalanmaması gerektiğinin savunulduğunu belirten Kanat, şunları da kaydetti:

“2014 yılında imzalanan akitlerde akit sonlandırılmadığı sürece yürürlüktedir ve her yıl Ocak ayında kendiliğinden yenilenir kuralı var. Bu yönde yasal kural bulunması halinde de BRTK Yönetimi sözleşmeli-akitli kaşiyeli olan personellere baskı veya zorlama ya da iş ilişkisinin sonlandırılacağı tehdidi ile sözleşme imzalatamaz. Bu konuda ki tutumumuz ve sendikal mücadelemiz her zaman ayni yönde olmuştur ve bundan sonraki süreçte de ayni yönde olacaktır.  Sözleşmeli akitli kaşiyeli personel kurum yönetim kurulu tarafından hiçe sayılamaz. Çalışanlara, keyfi davranışlara yeni sözleşme imzalatılması yönünde baskıya maruz bırakılamaz.”




DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu