kstb

telsim

15-07-2020 13:25 EKONOMİ

Bir Teknoloji Girişimcisi 189 Milyon Dolarlık Değerlemeyle Rekorları Nasıl Kırdı?

Geleneksel bankaların, kredi kartı sahtekarlığını, uç nokta siber güvenliğini, yapay zeka destekli uçtan uca kimlik doğrulamasını ve daha sezgisel kullanıcı deneyimlerini geliştirmek için yeterince hızlı inovasyon yapmaması startuplar için yeni fırsatlar doğuruyor.

Bir Teknoloji Girişimcisi 189 Milyon Dolarlık Değerlemeyle Rekorları Nasıl Kırdı?

Forbes köşe yazarlarından Louis Columbus, bir teknoloji girişimcisinin, 1 Milyar Dolara giden  yolda, lansman öncesi 189 Milyon Dolarlık değerlemeyle rekorları nasıl kırdığını yazdı.

Bir Teknoloji Girişimcisi, 1 Milyar Dolara Giden Yolda, Lansman Öncesi 189 Milyon Dolarlık Değerlemeyle Rekorları Nasıl Kırdı?

Louis Colombus

Sonuç olarak: Geleneksel bankaların, kredi kartı sahtekarlığını, uç nokta siber güvenliğini, yapay zeka destekli uçtan uca kimlik doğrulamasını ve daha sezgisel kullanıcı deneyimlerini geliştirmek için yeterince hızlı inovasyon yapmaması startuplar için yeni fırsatlar doğuruyor.

Fintech (Finans Teknolojisi)'in 2022'ye kadar Yüzde 25'lik bir bileşik yıllık büyüme oranı (CAGR) elde etmesi, 309 milyar dolarlık bir piyasa değerine ulaşması bekleniyor. Tüm finansal hizmetler pazarının Yüzde 6 CAGR elde ederek 2022'ye kadar 26.5 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Geleneksel bankaların Bilgi Teknolojileri (BT)'ye eskiden beri süregelen yaklaşımı, onları daha müşteri odaklı olmaktan alıkoyuyor. Ve yakın zamanda yayınlanan bir Dünya Perakende Bankacılığı Raporu'nda, 2020, Capgemini ve Efma, Finans hizmetleri liderlerinin Yüzde 78'i siber güvenliğin işbirliğinin ve müşteri merkezli olmanın önündeki en büyük engel olduğunu söyledi. Yüzde 72'si zayıf BT entegrasyonu ve uyumluluğunun işbirliğini çok zorlaştırdığını söylüyor. Çalışmadan alınmış aşağıdaki grafik, neden Fintech'in bugün sektöre yenilik getirerek geliştiğini göstermektedir:

Lanistar Fintech'in Geleceğinin İşlem Değil Güven Olduğunu İddia Ediyor  

Geleneksel bankaların BT sistemleri, müşterilerin mükemmel olmalarına en fazla ihtiyaç duydukları alanlarda debelenmektedir. Bunlar arasında kredi kartı sahtekarlığının iyileştirilmesi, uç nokta siber güvenliğinin geliştirilmesi, yapay zeka destekli uçtan uca kimlik doğrulamasının benimsenmesi ve en önemlisi daha sezgisel bir kullanıcı deneyimi sunulması bulunmaktadır. Müşteri empatisi yerine işlem verimliliği düşünülerek tasarlanan geleneksel bankaların hızla gelişen fintech girişimlerine müşterilerini kaybetmesi şaşırtıcı değil. Fintech girişimleri müşteriler için nasıl daha empatik ve yararlı olabileceklerini görmek için, analiz, yapay zeka ve makine öğrenimi konularında sivrilirler.

Fintech girişimleri BT platformlarını, uygulamalarını ve siber güvenlik stratejilerini müşterilere istedikleri gibi onlarla etkileşim kurma özgürlüğünü sağlayacak şekilde tasarladıkları için de bugün başarılı oluyorlar. Fintech girişimleri siber güvenliği müşteri deneyiminin bir parçası olarak ele aldıklarından destek görüyorlar. Yalnızca Şubat'tan bu yana Covid-19 ile ilgili mızrak (kimlik) avı e-posta saldırılarında Yüzde 667 artış oldu, ve bu platform düzeyinde siber güvenliğin daha da fazla altını çizdi.  Fintech startup liderleri bugün uyarlanabilir tasarıma dayalı uygulamalarla mükemmel kullanıcı deneyimleri sunuyorlar. Ayrıca, sahtekarlık girişimlerini engelleyen polimorfik teknolojiyi kullanarak tek bir hesapta kaç kredi kartı olabileceğini ve tek bir karta nasıl entegre edilebildiğini ölçekleyebiliyorlar. Hepsinden iyisi, ileri analiz müşterilere nasıl hizmet edileceğini öğrenmek üzere kullanılırken yapay zeka destekli uçtan uca kimlik doğrulaması kullanan müşterileri koruyan yeni bir açık bankacılık hizmeti oluşturmakla meşguller. Lanistar'ın bu alanlardaki hızlı ilerlemeleri, onu bu yıl izlenmesi gereken büyüleyici fintech girişimlerinden biri haline getiriyor. Polimorfik teknolojisine dayanan yeni ürünleri 2020 kışında piyasaya sürülecek.

Covid-19 salgını sırasında, büyük bankaların çoğundan şok edici kötü hizmetlere maruz kalındığını belirten Lanistar'ın kurucusu ve CEO'su Gürhan Kızılöz "Müşteriler ve işletmeler, insanların acilen hızlı iletişim ve desteğe ihtiyaç duydukları bir zamanda gecikmeler ve yavaş yanıtlar hakkında şikayette bulundular." diyor. Aynı şekilde, "Çok uzun zamandır, müşterilerin bankaların zihnindeki yerleri arka planlara itilmişti. Modern müşteri, görüşleri en üst düzeyde ele alınan değerli bir müşteri olarak görülmek yerine, bilançodaki bir istatistikten başka bir şey olarak görülmedi." diyerek devam ediyor. Gürhan, "bunu değiştirmek için buradayız ve Milaya Capital aracılığıyla yaptığımız bu yatırım bunu yapmamıza yardımcı olacak ve bizi 1 milyar dolarlık bir fintech şirketi kurma hedefine yaklaştıracak." diye ekliyor.

Lanistar'ın piyasa değerlemesi bugün pazarlama, satış ve Ar-Ge yatırımları yoluyla işletmenin 1 milyar dolarlık bir değere ulaşması için potansiyeli gören kilit yatırımcılar. Bu yılki lansmanı desteklemeleri için bütün departmanları büyütürken operasyonel ve müşteri destek ekipleri için kullanılacak olan Yüzde 10'luk hisse değerindeki 19 milyon dolarla Milaya Capital lider yatırımcı. Gürhan Kızılöz ve Milaya Capital CEO'su Yasam Ayavefe sahtekarlığın önlenmesi, uç nokta siber güvenliği ve Jumio ile yakın zamanda duyurulan bir ortaklık ile yapay zeka destekli uçtan uca kimlik doğrulaması için üsteliyorlar.  Jumio'nun bilgilendirilmiş yapay zeka, bilgisayarla görme ve makine öğreniminin eşsiz kombinasyonu, finansal hizmetler firmalarının işe alım sürecini kolaylaştırırken uzak kullanıcıları itimat edilebilir ve güvenli bir şekilde doğrulamalarını sağlar. Lanistar'ın ilgilenen diğer bazı finansal hizmetler firmalarıyla olduğu gibi Mastercard'la da ortaklığı var. Girişimin Londra'da 50 tam zamanlı personeli var ve Yunanistan'da 150 kişilik bir destek ekibi oluşturmayı planlıyor.

Milaya Capital'in kurucusu ve CEO'su Yaşam Ayavefe, “Ben her zaman teknoloji dünyasındaki bir sonraki büyük şeyin peşindeyim, ama daha da önemlisi, insanların hayatlarını kolaylaştıracak ve fayda sağlayacak fikirleri de desteklemek ve yatırım yapmak istiyorum." diyerek devam etti, Lanistar'ın sağlayacağı şey tam olarak budur. Lanistar'ın ürününü destekleyen teknoloji kişisel finansın geleceğidir ve inanıyorum ki bu teknoloji mali durumumuzu düzenlememize izin vererek hayatımızı sonsuza dek değiştirecek." Gürhan Kızılöz ve Yaşam Ayavefe, Lanistar'ın bugünkü potansiyelini ve geleceğini gören lider finansal hizmet firmalarının dikkatini çekmeyi başardılar.

Fintech, iş modelini daha sezgisel kullanıcı deneyimleri etrafında tasarlanan sahtekarlığa karşı tedbirleriyle, uç nokta siber güvenlikle, yapay zeka destekli uçtan uca kimlik doğrulamasıyla temellendiren daha fazla girişimler görecektir. Dolandırıcılığı önlemek ve kullanıcı kimliklerini, verileri ve fonları güvence altına almak müşterilerle güven oluşturmanın temel taşlarıdır. Bunlar aynı zamanda geleneksel bankaların mücadele etmeye ve doldurmaya devam ettikleri birer boşluktur. Lanistar, gelişmiş siber güvenlik teknolojileri ve kart tasarımında benzersiz bir polimorfik teknoloji tabanlı yaklaşım ile boşluğu doldurma ve bankacılığı dönüştürme potansiyelini gösteriyor.

Kaynak: Forbes




DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu