kstb

telsim

28-01-2022 12:11 GÜNDEM

Cemal Özyiğit, istifasını resmi olarak sundu, içini döktü: “Akıncı’nın da payı var”

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, istifasını dün akşam resmi olarak sunduğunu açıkladı. Özyiğit, Dördüncü Cumhurbaşkanı Akıncı’nın sessizliğinin, TDP’nin baraj altı kalmasında payı olduğunu ama “Akıncı sayesinde baraj altı kaldık” ifadesini doğru bulmadığını belirtti. Özyiğit ayrıca, Genel Başkanlık için kendisi açısından öncelikli ismin Mehmet Harmancı olduğunu belirterek, kararı Harmancı’nın vereceğini belirtti.

Cemal Özyiğit, istifasını resmi olarak sundu, içini döktü: “Akıncı’nın da payı var”

Toplumcu Demokrasi Partisi’nin seçimlerde baraj altı kalması sonrası Genel Başkan, dün akşam toplanan Merkez Yönetim Kurulu toplantısında istifasını resmi olarak sundu. Özyiğit’in istifası ve olağanüstü kurultay süreci, Salı günü toplanacak genişletilmiş Parti Meclisi’nde değerlendirilecek.

Özgür Gazete canlı yayınında Pınar Barut’un sorularını yanıtlayan Cemal Özyiğit, “TDP benim başkanlığımda baraj altında kaldı. Bunun vebali ağırdır” dedi.

“İNSANLARIN SAĞLIĞINI RİSKE ATMAYALIM DEDİKÇE ONLAR BİZDEN UZAKLAŞTI”

Seçime giden süreçte, ülkede ayak basmadık yer bırakmadıklarını ama bunu pandemi kuralları çerçevesinde yaptıklarını ifade eden Özyiğit, halkın sağlığını riske atmadan sürekli halkın içinde olduklarını belirtti, “Sanırım bu noktada hata yaptık. İnsanların sağlığını riske atmayalım dedikçe onlar bizden uzaklaştı. Diğer partiler salgın, pandemi demeden cümbür cemaat halkın içine indi. Biz ekranlara çıkarak, sosyal medya üzerinden görüşlerimizi anlatmaya çalıştık” dedi.

TKP İLE BİRLEŞMEMEK… “BU KONUDA PM KARARI VAR”

Mehmet Çakıcı başkanlığındaki Toplumcu Kurtuluş Partisi – Yeni Güçler ile TDP’nin birleşmemesi nedeniyle baraj altı kaldıkları yönündeki eleştirileri yanıtlayan Özyiğit, şöyle devam etti:

“Bu parti birkaç kişiyle karar almaz, Parti Meclisi karar üretir. İnsanlar sanki iki güvercini biz yapmışız gibi davranıyor. Bir kez de Çakıcı’ya sorun, bu partiden neden ayrıldı? TDP’ye en ağır küfürlerle saldırdılar. Yapmadıkları rezillik kalmadı. Ayrıldılar, bize zarar vermek için 2018’deki seçimlerde başkalarıyla birleştiler. Biz buna rağmen oyumuzu yüzde 8,68’e çıkarmıştık. Solda birlik deyince, bazı arkadaşlarımız TKP adını alan bu yapıyla birleşin tamamdır havasındaydı. Yahu, biz Bağımsızlık Yolu ile günlerce görüştük. Murat Kanatlı ile Sol Hareket ile görüştük, olmadı. Ama yine ille Çakıcı ile görüşmedik… Bu konuda Parti Meclisi kararı var. Bu konu Cemal Özyiğit meselesi değildir. Özyiğit’in kişisel egosu, kavgası yok. Artık açıkça onlar da manzarayı görüştür. Cemal Özyiğit kenara çekiliyor, umarım bozguncu, bölücü takımdan uzaklaşıp TDP altında birleşirler ve yeni bir yola çıkarlar.” 

“ÖRGÜTSEL ZAFİYETLERİMİZ ORTAYA ÇIKTI” 

TDP’nin son seçimlerde örgütsel zafiyetlerinin olduğunu ifade eden Özyiğit, “Belki de bazı kongrelere müdahale etmem lazımdı. Çünkü ilçe örgütlerinin pek çoğu ciddi şekilde çalışmadı. Bu da bizim örgütsel zafiyetimizdir” dedi.

“TDP İLK KEZ BARAJ SORUNU OLMADAN SEÇİME GİRDİ AMA BARAJ ALTINDA KALDI” 

Hem milletvekili adaylarına hem de yetkili organlara, karma oya karşı olduğunu sürekli dile getirdiğini ifade eden Özyiğit, mühre yöneldiklerini, TDP’nin ilk kez baraj sorunu olmadan seçime girdiğini ama baraj altında kaldıklarını ifade etti.

“AKINCI’NIN SESSİZ KALMASININ, BARAJ ALTI KALMAMIZDA PAYI OLMUŞTUR” 

Dördüncü Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, TDP’nin baraj altında kalmasında payı olup olmadığına ilişkin soru üzerine Özyiğit, şöyle konuştu:

“Sayın Akıncı’nın sessiz kalması, son güne kadar ağzını açmamasının payı olmuştur. Sayın Akıncı iradeyi temsil eden bir kişiliktir. Onun seçimlerine, şahsına yönelik müdahale, topluma yönelik bir saygısızlıktır. Onunla en başta görüşmeye gittik, bağımsız tavrını koruyacağını söyledi. Son günlerde birkaç arkadaşım kendisiyle görüşmeye gitti, ben de selam göndererek bir cümle söylesinler istedik; biz onun şahsında müdahaleye karşı çıktık, Sayın Akıncı’nın da iradeye sahip çıkanlara sahip çıkın diye topluma bir mesaj versin istedim…” 

“AKINCI KONUŞSAYDI, ONA GÜVENEN İNSANLAR PARTİYE DAHA FAZLA SAHİP ÇIKACAKTI” 

Mustafa Akıncı’yı 1990’lardan beri çok iyi tanıdığını ifade eden Özyiğit, “Kendine özgü bir anlayışı var. Ama partiye küskün değildir, bağımsızlıkçıdır. Lakin anlamadığı nokta şu; tamam sayın başkan, Cumhurbaşkanı olduğunuz süreçte TDP’nin önünü açın, katkı sağlayın demedik. Ama şimdi Cumhurbaşkanlığı gitti. Sayın Eroğlu, Sayın Talat, Cumhurbaşkanı iken partilerine çalıştılar. Biz senden onu da istemedik. Sana yapılan, senin partin diye bilinen bir partidir TDP. Ankara böyle belledi. Ankara’nın bize ve eğer LTB’ye aday olursa Harmancı’ya kaybettirmek için uğraşacağı belliydi” şeklinde konuştu.

“BARAJ ALTINDA KALMAMIZ AKINCI SAYESİNDEDİR İFADESİNİ DOĞRU BULMAM” 

Mustafa Akıncı’nın suskunluğunun TDP’nin baraj altında kalmasında payı olduğunu, eğer konuşsaydı, ona güvenen insanların partiye daha fazla sahip çıkabileceğini ifade eden Özyiğit, “Ama baraj altında kalmamız Sayın Akıncı sayesindedir ifadesini doğru bulmuyorum. Fakat suskunluğunun bir etkisi var” dedi.

“İSTİFAMI RESMİ OLARAK SUNDUM” 

Dün akşam genişletilmiş MYK toplantısı gerçekleştirdiklerini ve istifasını resmi olarak sunduğunu belirten Özyiğit, Salı akşamı Parti Meclisi’nin toplanıp, bundan sonra nasıl bir rota çizileceğinin belirleneceğini ifade etti.

45 GÜN İÇİNDE KURULTAY…

Genel başkanın istifası sonrası tüzük gereği 45 gün içerisinde kurultaya gidileceğini ifade eden Özyiğit, “Dün akşam MYK da istifa etsin mi etmesin mi meselesi de konuşuldu. Ortada birkaç formül var. Ya herkes istifa eder ve PM yeni bir MYK seçer ve partiyi kurultaya taşır. Ya da Genel Sekreter başkan vekilliğini üstlenir ve parti kurultaya gider. Tüzük açıktır. Herkes değerlendirmesini yapacak, PM rotayı çizecek” dedi.

“BU İŞİ TOPARLAYABİLECEK İSİM HARMANCI’DIR” 

Bundan sonra kenara çekilip, TDP’nin geleceği için görev üstlenecek kişilere bir nefer olarak katkı koymaya devam edeceğini ifade eden Özyiğit, Mehmet Harmancı’nın başkanlık koltuğuna geçip geçmeyeceğine ilişkin soru üzerine şöyle devam etti:

“Bunun kararını Harmancı verecek ama bu işi toparlayabilecek öncelikli kişilerden biri olduğunu düşünüyorum. Görev alıp, ekip oluşturarak partiyi ayağa kaldırabileceğine yönelik inancım var. Ama tabi ki bunun kararını kendisi verecek. LTB’nin geleceği ne olacak, bunu da değerlendirecek.” 

“BATIK LTB’Yİ AYAĞA KALDIRAN HARMANCI, TDP’Yİ DAHA HIZLI ŞEKİLDE AYAĞA KALDIRIR” 

Dün akşam Harmancı’nın da MYK toplantısına katıldığını ve değerlendirmeleri gördüğünü ifade eden Özyiğit, “Salı akşamı PM de Harmancı da bir değerlendirme yapacak. Ben öncelikli olarak onun bu görevi üstlenmesi ile partinin kısa sürede beklenen çıkışı sağlayabileceğini düşünüyorum. Harmancı’ya bu partiyi daha yukarılarda devretme düşüncesindeydim. Mehmet, LTB’de bu işi deneyimledi. Dibe vurmuş LTB’yi ayağa kaldıran Harmancı, parti daha da hızlı şekilde ayağa kaldırır diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.




DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu