kstb

telsim

05-11-2022 15:01 SAĞLIK

Çocuklar ve Bebekler İçin Diş Bakımı

Bebekler ve çocuklar ağız sağlığı sorunlarına karşı bağışık değildir. Amerika'da Ağız Sağlığı Genel Cerrahın Raporuna göre, diş çürüğünün en kronik çocukluk hastalığı olduğunu belirlenmiştir. Astımdan beş kat daha yaygın ve saman nezlesinden yedi kat daha yaygın bir hastalıktır.

Çocuklar ve Bebekler İçin Diş Bakımı

 

 

 

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, diş çürüğünün beş ila 17 yaş arasındaki çocuklar arasında en kronik hastalık olduğunu buldu. Bebekleri etkileyen ağız sağlığı sorunları da aynı derecede ciddidir.

 

Yiyeceklerin Ağız ve Diş Sağlığına Etkileri

 

Çocuklarınızın yedikleri dişlerini etkiler. Şekerler (kek, kurabiye, şekerleme, süt ve meyve suyunda bulunur) ve nişastalar (simit ve patates cipsi) diş çürümesine neden olabilir.

 

Buna bebeklerin ve çocukların dişlerini temizlemenin daha zor olduğu gerçeğini de eklediğinizde, çocukların dişlerinde artıkların kalma eğiliminde olduğunu ve bunun bakteri üremesine ve nihayetinde diş çürümesine neden olduğunu görebilirsiniz.

 

Süt dişleri sonunda kalıcı dişlerle değiştirilse de sağlıklı süt dişleri çocuğun genel sağlığı ve gelişimi için esastır.

 

Bebekten Çocuğa Diş Kontrolü

 

Bazı bebekler yeni doğan dişleriyle (ilk ayda gelişen dişler) doğarlar ki bu dişlerin çıkarılması için diş hijyeni veya dişçiye gidilmesi gerekir. Altı aylıkken en az bir süt dişi çıkar. Ve evet, bu diş için de temizlik gerektiriyor.

 

Altı aydan 24 aya kadar çocuklar, nesneleri ısırma, salya akması ve her nesneyi ağıza götürme gibi kendini gösteren ciddi bir şekilde diş çıkarmaya başlar.

 

Bir ebeveyn olarak, çocuğunuzun diş etlerine masaj yapmak, soğuk bir diş çıkarma halkası veya soğuk, ıslak bir bez kullanmak ve diş hekiminizden diş çıkarma merhemi istemek gibi stratejiler kullanarak diş çıkarmanın ilerlemesine yardımcı olabilirsiniz.

 

Üç yaşına gelindiğinde, süt dişlerinin tamamı olmasa da çoğu çıkmış olur. Dört yıl sonra çene kemiği, destekleyici kemik yapısı ve yüz kemikleri büyümeye başladığında kalıcı dişler için boşluklar oluşmaya başlar.

 

Altı yaşından 12 yaşına kadar çocuğunuzun ağzında hem süt hem de kalıcı dişlerin olması normaldir.

Çocuklar ve Bebekler İçin Ağız Sağlığı Gereksinimleri

 

Doğumdan itibaren diş bakımı gereksinimlerinin bir listesi:

 

  • Bebek Dişlerinin Temizlenmesi: Süt dişleri çıkar çıkmaz temizlenmelidir. Her biberon veya yemekten sonra bebeğinizin dişlerini yumuşak bir bez veya gazlı bezle temizleyin.
  • Birden fazla diş çıktığı zaman, küçük kıllı (yaşına uygun) bir diş fırçasını, diş hekiminizin talimatına göre bebeğinizin dişlerinde uygulayabilirsiniz. Kullanmadan önce ılık suda bekletebilirsiniz.

 

 

  • Bebek dişleri bezelye büyüklüğünde fırça ile fırçalanmalıdır. Diş macunu miktarı mercimek tanesi kadar olmalıdır.

 

  • Yaklaşık altı aylık olana kadar florür içermeyen su kullanın. El, ayak koordinasyona sahip olduklarında, çocuklarınızı kendi dişlerini fırçalamaya teşvik edin.

 

  • Diş fırçalarını iki ila üç ayda bir değiştirin. İlaç verildikten sonra çocukların dişleri fırçalanmalıdır. İlaçlarda bulunan asitler, dişler için doğal bir koruyucu kaplama görevi gören diş minesini yiyip bitirebilir.

 

  • İlk Diş: Çocuğunuzun uzun vadeli diş hijyeni ve profesyonel diş temizleme planı oluşturmak için bir yaşına kadar diş hekimine görünmesi önemlidir.

 

  • Diş Dolgusunun Uygulaması: Dental dolgu macunları dişleri çürümekten korumak için kullanılır ve diş çıkar çıkmaz kullanıma uygundur.

 

1 yaş bebek diş fırçalama

Anaokulu diş fırçalama Eğitimi

2 yaş diş fırçalama Eğitimi

Bebek diş fırçalama

Diş fırçalama

Okul öncesi diş fırçalama slayt

Çocuğa diş fırçalama nasıl öğretilir video

 

  • Florür Tedavileri: Florür tedavilerinin gerekliliği konusunda diş hekiminize danışın. Florür, çocukluk çağı diş çürüklerinin önlenmesinde önemli bir bileşendir.

 

  • Bunun nedeni, florürün dişin moleküler yapısını değiştirerek onu asit saldırısına ve çürümeye karşı daha dirençli hale getirmesidir.

 

  • Bununla birlikte, çocukların doğru florür tedavisi dengesine ihtiyaçları vardır. Çok fazla florür sorun yaratabilir ve florozise yol açabilir.

 

 

  • Diş İpi Kullanımı: Ebeveyn destekli diş ipi kullanımına iki diş yan yana çıktığında başlamalıdır. Çocuklar kendi başlarına diş ipi kullanma becerisine sahip olduklarında (genellikle altı yaşına kadar) bağımsız diş ipi kullanımı gerçekleşmelidir.

 

  • Ağız Yıkama: Çocuğunuzun aktiviteyi yapabilmesi koşuluyla, ağız yıkama genellikle yedi yaşına kadar önerilir.

 

  • Ortodonti: Ortodonti yedi yaşına kadar uygun olabilir. Bu yaş aralıklarının yalnızca tahmini olduğunu unutmayın ve her konuda diş hekiminizin tavsiyelerine danışın.

 

 




Etiketler :
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu