kstb

telsim

18-10-2019 16:11 GÜNDEM

Hristodoulidis: Üçlü görüşme kasım ayının sonunda yapılabilir

Rum Dışişleri Bakanı Hristodoulidis, BM Genel Sekreteri Guterres ile iki lider arasında üçlü bir görüşmenin gerçekleşmesi konusunda istişarelerin ileri bir aşamada bulunduğunu söyledi.

Hristodoulidis: Üçlü görüşme kasım ayının sonunda yapılabilir

Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodoulidis, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile iki lider; Nikos Güney Kıbrıs toplumu lideri Anastasiadis ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı arasında üçlü bir görüşmenin gerçekleşmesi konusunda istişarelerin ileri bir aşamada bulunduğunu söyledi.

Limasol’da yapılan Ekonomik Forum çerçevesinde açıklamada bulunan ve Kıbrıs sorununa değinen Rum Bakan Christodoulides, “şu an elimizdeki duruma göre, üçlü görüşme kasım ayının son haftasında yer alacak” dedi ve “ancak şu an konu üzerinde fazla açıklamada bulunmak istemiyorum” dedi.

Christodoulides, “amacımız üçlü görüşmenin gerçekleşmesidir ama en önemli amacımız ve BM Genel Sekreteri’nin de arzu ettiği gibi, Kıbrıs sorunundaki özlü müzakerelerin yeniden başlamasına yol açacak olan gerekli şartlarının belirlenmesidir” dedi.

Üçlü bir görüşmenin yapılması için gerekli şartların olup olmadığıyla ilgili bir soruya Rum Dışişleri Bakanı Hristodoulides, konu üzerindeki çalışmaların BM Genel Sekreteri ve BM Güvenlik Konseyi tarafından yapıldığını ve “müzakerelerin yeniden başlaması amacıyla gerekli şartların oluşturulmasını arzu ediyorlar” diye vurguladı.

AMACIMIZ UMUT VERİCİ MÜZAKERELERİN YENİDEN BAŞLAMASI VE OLUMLU SONUCA VARILMASIDIR

Bakan Hristodoulides, devamla, “amacımız müzakerelerin yeniden başlamasıdır ama en önemli amacımız umut verici müzakerelerin yeniden başlaması ve olumlu sonuca varılmasıdır” dedi.

Üçlü bir görüşmenin yapılması için bazı veriler olduğunu ifade eden Rum Dışişleri Bakanı, “müzakereler; Crans Montana’da kaldığımız noktadan, BM’nin kararlarında belirlenen hedef ve iki toplumlu, iki bölgeli federal bir çözüm temelinde yapılmalıdır” dedi.

Christodoulides, “Müzakerelerin yeniden başlaması için Türkiye, Kıbrıs’taki faaliyetlerine son vermeli ve aynı zamanda, Mağusa’nın (Varoşa) “tellerle çevrili şehir” ile açıkladığı planlarına son vermelidir” dedi.

Rum Lider Nikos Anastasiadis'in BM Genel Sekreteri’nin çağrısını olumlu karşıladığını ve tam taahhütlü olduğunu tekrarladığını ifade eden Nikos Christodoulides, müzakerelerin yeniden başlaması amacıyla gerekli gelişmelerin sağlanmasını diledi. 




DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu