kstb

telsim

28-01-2022 12:12 GÜNDEM

İktisatbank Piyasa Analizi... “FED: Fast & Furious”

KKTC İktisat Bankası, 28 Ocak 2022’ye ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı.

İktisatbank Piyasa Analizi... “FED: Fast & Furious”

İktisatbank'ın 28 Ocak 2022’ye ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

“Küresel mali piyasalar, 2022 yılına pek de iyi bir başlangıç yapamadı. Nedenlerini günlerdir bültenlerimizde ele alıyoruz. Hatırlayacak olursak, Batı'nın Rusya'yı Ukrayna konusunda sıkıştırmaya devam etmesi, öte yandan, FED'in kontrolü, son 40 yılın zirvesine çıkan manşet enflasyon nedeniyle kaybetmeye başladığı ve kredibilitesini geri kazanmak adına para politikası duruşunu daha hızlı ve daha agresif bir şekilde değiştirmeye hazır olduğunun anlaşılması, piyasaların belini büktü.  

Bu iki ana başlık, doların ve petrolün sert değer kazanmasına neden olurken, kıymetli metallerin ise hafta ortasına kadar jeopolitik endişelerle yükselişine tanıklık etmiştik. Ukrayna ekseninde, ABD ve Nato'nun mektubunu Rusya'ya iletilmesi sonrası, taraflardan gelen sakinleştirici yönde açıklamalar, tansiyonu da azaltmaya başlayınca, kıymetli madenler dün sert bir satış baskısına maruz kaldı. FED toplantısı öncesinde altında kritik bir eşik olarak gördüğümüz 1,850 dolar test edilmiş ama yukarı yönlü kırılmamıştı. Dün altın, 1,790 dolar seviyelerine kadar geri çekilirken, gümüşte ise kayıplar daha da derinleşti. 

Öte yandan, jeopolitik endişelerin bir nebze de olsun azalması ve tarafların diplomasiye ağırlık vereceklerinin hissedilmeye başlanması ile Rus Rublesi dünün kazananı olarak ön plana çıktı. Bu bağlamda, Brent petrolün fiyatını halen daha yüksek seyrini koruması da, Batı-Rusya gerginliğinin tam olarak rafa kaldırılmadığını teyit ediyor. Dün Brent cinsi ham petrolün varil fiyatı 91 doları aşarak son 7 senenin yeni en yüksek seviyesini test etti. Sert hava koşulları ve talebin de etkisi ile 86,70 teknik dolar seviyesinin üzerinde 100 doların mıknatıs görevi üstlenmeye devam edeceğini düşünüyoruz. 

Dönelim endişenin ana kaynağına. FED'in Çarşamba akşamı piyasa koşullarında yaşanan sert satış baskısına adeta omuz silkerek enflasyonla ilgili kaygılarını açık bir şekilde dile getirmesi ve daha şahin bir duruşa geçmesi, hatta dün de belirttiğimiz üzere, enflasyonla mücadele etmekte 'kararlı' bir duruş sergilenmesi ardından FED'den bu yıl 5 kez faiz artırm ihtimalini de fiyatlanmaya başlandı. Haliyle, Mart ayına yönelik önden yüklemeli 50 baz puan faiz artırıma dedikoduları da kulislerde dolaşmaya başlayınca, doların da elinin kısa vadede kaçınılmaz olarak kuvvetlendiğini görüyoruz.” 




Etiketler : İktisatbank
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu