kstb

telsim

05-09-2022 15:50 GÜNDEM

İngiltere'nin yeni başbakanı Liz Truss oldu

İngiltere'nin yeni başbakanı Liz Truss oldu

İngiltere'nin yeni başbakanı Liz Truss oldu

İngiltere’de iktidardaki Muhafazakar Parti’nin yeni lideri Dışişleri Bakanı Liz Truss oldu. Yapılan oylamayı kazanan Liz Trus aynı zamanda İngiltere'nin yeni Başbakanı da olacak.

İngiltere’nin yeni başbakanı belli oldu. Boris Johnson'ın 7 Temmuz'da istifa etmesinin ardından bugün Dışişleri Bakanı Liz Truss’ın yeni başbakan olduğu duyurulurken, iktidardaki Muhafazakar Parti liderliğine seçildiği açıklandı.

İngiltere’de 7 Temmuz’da Başbakanlık ve iktidardaki Muhafazakar Parti liderliğinden istifa eden Boris Johnson’ın yerine geçen isim belli oldu.

İngiltere'de Dışişleri Bakanı Liz Truss ile eski Maliye Bakanı Rishi Sunak arasındaki Muhafazakar Parti liderliği yarışı sona ererken, oylama sonucunda Liz Truss’ın yeni başbakan olduğu duyuruldu.

Açıklanan oylama sonucu sonrasında Liz Truss, Downing Street’teki Başbakanlık Ofisi olan "10 Numara"da göreve başlayacak.
İngiltere’de Muhafazakar Parti, genel seçimler sonrasında Avam Kamarası’nda çoğunluğa sahip olduğu için, parti lideri aynı zamanda başbakan oluyor.

Boris Johnson’ın 7 Temmuz’daki istifasının ardından Muhafazakar Parti milletvekilleri yeni lider için oylama gerçekleştirmiş, altı adayla başlayan yarışta son olarak Dışişleri Bakanı Liz Truss ile eski Maliye Bakanı Rishi Sunak kalmıştı.

TRUSS MUHAFAZAKARLARIN DÖRDÜNCÜ BAŞBAKANI OLDU

Dışişleri Bakanı Liz Truss, 2015 seçimlerinden bu yana Muhafazakar Parti'nin dördüncü başbakanı oldu.

BORİS JOHNSON NEDEN İSTİFA ETMİŞTİ?

5 Temmuz günü İngiltere’de başlayan siyasi kriz, 7 Temmuz günü Başbakan Boris Johnson’ın istifası ile sona erdi.

Kabinesindeki 5 bakan ve 50'nin üzerindeki bakan yardımcısı ve hükümet görevlisinin istifası sonrası "parti kontrolünü kaybettiği" için görevi bırakma çağrısı yapılan Johnson için süreci başlatan başbakana yakın iki bakanın istifası olmuştu.

Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Sağlık Bakanı Sajid Javid, istifa mektupları ile kabinedeki görevlerinden ayrıldıklarını açıklarken, Sunak istifa mektubunda, "İngiltere halkı hakkı olan şekilde hükümetin düzgün, ciddi ve yetkin bir şekilde yönetilmesini bekliyor" demişti.

TACİZ SUÇLAMASI

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’a yakın iki ismin istifalarını tetikleyen durum ise Johnson'ın tacizle suçlanan parti yöneticisi Chris Pincher hakkında hata yaptığını kabul etmesi olmuştu.

Muhafazakar Parti'nin Parlamento'daki Grup Yönetici yardımcısı Chris Pincher hakkında çıkan taciz iddiaları üzerine görevinden istifa etmiş, Başbakan Johnson Chris Pincher hakkında geçmişte çıkan benzer iddialardan haberdar olmasına karşın onu bu göreve getirmekle suçlanmıştı.

PARTİ SKANDALI YAŞANMIŞTI

Johnson'ın başbakanlığı bırakma noktasına gelmesinde son olarak ise corona virüs kısıtlamaları sırasında Başbakanlık Ofisi'nde kendisi için verilen doğum günü etkinliğine katıldığını kabul etmesi olmuştu.

Hükümeti tarafından konulan kuralları çiğneyen Johnson, para cezasına çarptırılmış, başbakan uzun süre reddettiği olayla ilgili kamuoyundan özür dilemişti.




Etiketler : İngiltere
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu