kstb

telsim

24-11-2017 13:37 KÜLTÜR SANAT

Kadın Sağlığı Araştırma Derneği’nin ilk projesi tanıtıldı

Kıbrıs Kadın Sağlığı Araştırma Derneği (KISAD), Kuzey Kıbrıs’ta kadın sağlı haritasının oluşturulmasına yönelik başlattığı ilk araştırma projesinin tanıtımını, Lefkoşa Bedesten’de düzenlediği etkinlikle gerçekleştirdi. Sağlık Bakanı Dr. Faiz Sucuoğlu, KISAD Başkanı Dr. Nilüfer Rahmioğlu Ramiz, KISAD üyeleri, projeye ve etkinliğe destek veren sponsor firma ve kişiler ile seçkin davetlilerin katıldığı kokteylde, proje yararına Atila Karaderi ve Batu Gündal’ın eserlerinden oluşan “Işık, Su ve Kadın” sergisi de açıldı.

Kadın Sağlığı Araştırma Derneği’nin ilk projesi tanıtıldı

Etkinlik, Oxford Üniversitesi’nde kıdemli araştırmacı olarak görev alan KISAD Başkanı Dr. Nilüfer Rahmioğlu Ramiz’in açılış konuşması ile başladı. Dr. Rahmioğlu Ramiz konuşmasında KISAD’ın ve ilk araştırma projesinin bir yıl önce nasıl hayat bulup geliştiğine değinerek bu süreçte yerel kurumlardan gördüğü destek ve olumlu geri dönüşlerin çok memnuniyet verici olduğunu dile getirdi. Dr. Rahmioğlu Ramiz, projeye ilişkin detaylı bilgileri aktardığı sunumunda Kuzey Kıbrıs’ta hastalık oranlarının yanı sıra hastalıkların dağılımı ve bu hastalıkların toplumumuza olan ekonomik yüküne ilişkin sağlık verilerindeki eksikliğin altını çizerek bu verilerin etkili sağlık stratejileri oluşturmasında büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. KISAD’ın başlangıç noktasının da sağlık verilerindeki bu eksikliğin giderilmesine katkı sağlamak olduğunu belirten Dr. Rahmioğlu Ramiz, KISAD’ın temel amaçlarının kadın sağlığı konusunda farkındalık yaratmak, bilimsel araştırmalar yapmak, veriye dayalı sağlık stratejileri geliştirilmesine katkı sağlamak ve Doğu Akdeniz kadın sağlığı kaynağı oluşturmak olduğunu kaydetti. Oxford Üniversitesi ile Doğu Akdeniz Üniversitesi Etik Kurulları’ndan ve Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı olan KISAD araştırma projesi kapsamında Ocak 2018’de veri toplanmaya başlanacağını belirten Dr. Rahmioğlu Ramiz’in konuşmasının ardından, projeye ilişkin kısa tanıtım filminin de ilk gösterimi yapıldı.

Sağlık Bakanı Dr. Faiz Sucuoğlu, etkinlikte kısa bir konuşma yaparak KKTC ve KKTC’de yaşayan kadınlar için oldukça önemli olan bu projenin farkındalık yaratmasının ve hepimizin katkılarıyla projenin istenilen hedefe ulaşmasının amaçlandığını kaydetti. Dr. Sucuoğlu, kadınlarda sıklıkla görülen hastalıklarla ilgili bu araştırmanın ülkemiz için ciddi bir rehber olacağını ve önümüzdeki süreçte yapılacak sağlık planlamaları ve projelerine de büyük bir katkı sağlayacağını ifade etti. KISAD Başkanı ve tüm ekibini kutlayarak başarılar dileyen Dr. Sucuoğlu, böylesi önemli bir projede Sağlık Bakanlığı olarak KISAD ekibine her adımda ihtiyaç duyacakları desteği vermeye ve her türlü katkıyı sağlamaya devam edeceklerini belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından projeye ve etkinliğe katkı koyan sponsor firma ve kişilere plaket takdimleri yapıldı. Projenin ana sponsorlarından ve ortaklarından Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam, Sağlık Bakanı Dr. Faiz Sucuoğlu tarafından takdim edilen teşekkür plaketini alarak, bu plaketin DAÜ’nün, toplumsal duyarlılık bağlamında yapılacak araştırmalara son derece hassas davranışının bir göstergesi olmasından duyduğu mutluluğu ifade etti. KISAD Başkanı Dr. Rahmioğlu Ramiz’e ve Sağlık Bakanı Dr. Sucuoğlu’na desteklerinden dolayı teşekkür eden Prof. Dr. Osam, DAÜ’nün de bu projede her zaman yanlarında olacağını kaydetti.

Plaket takdimlerinin ardından proje yararına Atila Karaderi’nin objektifinden Kıbrıs manzara fotoğrafları seçkileri ile fotoğrafların resimsel uygulamaları olarak Batu Gündal’ın orjinal soyut expressif çalışmalarından oluşan “Işık, Su ve Kadın” sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Birbirinden değerli eserlerin yer aldığı sergiyi gezen konuklar KISAD’a bağış yaparak beğendikleri eserleri temin ettiler. “Işık, Su ve Kadın” sergisi, 27 Kasım tarihine kadar Bedesten’de ziyarete açık olacak. Sergi, hafta içi günlerde 10:00-18:00 saatleri arasında, Cumartesi ise 10:00-16:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.




DİĞER KÜLTÜR SANAT HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu