kstb

telsim

13-11-2015 22:00 SAĞLIK

LAÜ’de ‘14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla panel düzenlendi...

Diyabette farkındalığa dikkat çekildi Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla “Diyabette Farkındalık” konulu panel düzenlendi. LAÜ Rauf Raif Denktaş Eğitim Kompleksi Konferans Salonu’nda 10.00-12.00 saatleri arasında gerçekleştirilen panele Prof. Dr. Nuran Akdemir, Dr. Hasan Sav, Dr. Caner Arca ve sağlık çalışanı Enver Bozkurt konuşmacı olarak katıldı.

LAÜ’de ‘14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla panel düzenlendi...

Sav: Kan şekeri yükseldiği için diyabet oluşur

   Panelde ilk olarak konuşan Dr. Hasan Sav, neden diyabet, diyabetin küresel önemi, diyabet nedir, tıbbi önemi nedir, diyabet konusunda neler yapılmalı konularda geniş ölçekli bilgiler verdi.

   Günümüzde diyabetin Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere iki tipi olduğunu söyleyen Sav, dünyada Tip 1 diyabetin % 5 oranında çocuk ve gençlerde görüldüğünü, Tip 2 diyabetin ise % 95 oranında orta yaş ve üstünde görüldüğünü belirtti. Sav, Tip 2’nin çoğunlukta görülmesinin daha sevindirici olduğunu, bunun nedeni de görüldüğü kişilerin yaş aralığının daha büyük olmasına bağladı.

Akdemir: Siz yürüdükçe diyabet sizden uzaklaşır

   Sunumunda, hemşirelik bakış acısı ile diyabet konusuna değinen LAÜ Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuran Akdemir, diyabetin bireyin ve ailesinin yaşamını çeşitli boyutlarıyla etkileyen, zorunlu yaşam tarzı değişikliklerini gerektiren bir hastalık olduğuna değindi.

  Akdemir, diyabet risklerinden uzaklaşmanın temelinde, bireylerin yaşam tarzını düzenlemeleri, sağlıklı beslenme, aktif yaşam tarzını benimseyerek uygulamanın geçtiğini belirtti.  Akdemir, “siz yürüdükçe diyabet sizden uzaklaşır” dedi.

Arca: Diyabetli kendi diyabetiyle başetmeli

   Konuşmasında, dünyada diyabet ve diyabeti kontrol etmek konularına değinen Arca, diyabet hastası olanların kendi diyabetleriyle başetme yollarını öğrenmeleri gerektiğini ve bunu yapabilmeleri için de yaşam tarzlarına daha çok dikkat ederek, beslenme alışkanlarında değişiklik yapmaları gerektiğini söyledi.

 

Bozkurt: Doğru ölçek tekniği kullanılmalı

   Panelde son olarak konuşan sağlık çalışanı Enver Bozkurt ise, diyabetli hastaların tedavisinde kullanılan araç ve gereçlerin bilinçli kullanılması gerektiğini belirterek, eğer kullanılan araçlar doğru kullanılmazsa hastaya hiç bir faydası olmayacağını söyledi. Bozkurt, özellikle hastaların doğru ölçek tekniğinin kullanılmasını tavsiye ederek doğru enjeksiyon kulanımı hakkında bilgiler aktardı.

  Panel, soru ve cevap bölümünün ardından son buldu. Panel sonunda, LAÜ Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuran Akdemir tarafından Dr. Hasan  Sav’a, Dr. Caner Arca’ya ve Enver Bozkurt’a  teşekkür belgeleri takdim edildi.




DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu