kstb

telsim

12-06-2018 13:38 TÜRKİYE

Milli Savunma Bakanı Canikli: Irak'ın kuzeyinde bir sonraki sürece geçiyoruz.

Milli Savunma Bakanı Canikli, "Irak'ın kuzeyinde bir sonraki sürece geçiyoruz. Şimdiki hedefimiz daha farklı, şimdi orada terörü tamamen ortadan kaldırana kadar kalıcı olacağız. Kuzey Irak'ta kalacağız." dedi.

Milli Savunma Bakanı Canikli: Irak'ın kuzeyinde bir sonraki sürece geçiyoruz.

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda Türk Silahlı Kuvvetlerince gece başta Kandil olmak üzere Irak'ın kuzeyindeki hedeflere düzenlenen hava harekatını değerlendirdi.

Bakan Canikli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile Irak'ın kuzeyinde terörü söküp atana kadar ve kalacak şekilde üs bölgeler oluşturulmak suretiyle operasyonun başladığını, neredeyse bir yıla yakın bir süre önce planlanmaya geçildiğini bildirdi.

Bakan Canikli, "Kandil'e yönelik hava harekatının güvenlik gerekçeleriyle ve hiçbir şekilde başka bir ülkenin toprak bütünlüğüne halel gelmeyecek şekilde ve geçici olarak ama bu geçicilik bütün teröristler o bölgeden temizlenene ve o bölgeden bir tehdit olmaktan çıkana kadar devam edeceğini" vurgulayarak, geçici operasyon yapıp dönmenin hedeflenmediğini söyledi.

"Şimdiki hedefimiz daha farklı, şimdi orada terörü tamamen ortadan kaldırana kadar kalıcı olacağız. Kuzey Irak'ta kalacağız." ifadelerini kullanan Canikli, "Görev tamamlanana kadar Türk Silahlı Kuvvetleri bütün hatlarıyla orada olmaya, kalmaya devam edecek." dedi.

"500'den fazla terörist Kuzey Irak'ta etkisiz hale getirildi"

Milli Savunma Bakanı Canikli, yılbaşından bu güne kadar 500'den fazla teröristin Kuzey Irak'ta etkisiz hale getirildiğini aktardı.

Irak'ın kuzeyine düzenlenen son operasyon diğerlerinden farklı olduğuna dikkati çeken Canikli'nin önemli mesajları şöyle:

"Bir defa oradan çok ciddi olarak ülkemize bir saldırı gerçekleştiriliyor. Çok ciddi sızmalar söz konusu. Son derece dağlık bir arazi. Terörün, teröristlerin de kolayca hareket etmelerine imkan sağlayan bir yol arazi şartları söz konusu.

Kandil de dahil oradaki bütün terörist unsurlara yönelik yapılacak harekatta İran'ın gerekli desteği vermesi noktasında çok açık bir şekilde konuya sıcak yaklaştıklarını ifade ettiler her ortamda.

Kuzey Irak'tan teröristler devamlı saldırıyorlar. Bütün onlar ortadayken Sayın Kılıçdaroğlu'nun çıkıp bunu etkisizleştirmeye, itibarsızlaştırmaya yönelik aslında teröristleri korumaya yönelik bir çaba içerisine girdiğini görüyoruz bir kez daha. Çok üzüntü verici bir hadise."

CHP teröristleri koruma çabası içerisinde

Bakan Canikli, "(CHP) Demirtaş gibi kişileri de destekleyeci, onların serbest bırakılması ya da o anlama gelebilecek açıklamalarla onlara destek verenlerin yanında bir duruş sergiliyorlar. Terörle mücadele edene hakaret ediyor, teröre destek verenin yanında bulunuyor. Terörle mücadeleyi zafiyete uğratma potansiyeli olan yaklaşımdır bu. Ama maalesef CHP, genelde Sayın Kılıçdaroğlu, aynı zamanda Cumhurbaşkanı adayları İnce de benzer yaklaşım içerisinde."  dedi.

İnce'nin İsmail Metin Temel'le ilgili sözleri

Milli Savunma Bakanı Canikli, CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel'le ilgili sözlerine ilişkin, şöyle konuştu:

"Afrin'e girdiği için, teröristleri temizlediği için şimdi onun intikamı alınıyor.

Muharrem İnce'nin ne morale ihtiyacı var? Esas fedakarlığı yapan askerlerimiz ve onların komutanları. Bütün askerlerimiz, komutanlarımız o ateş hattında bu toprakları canları pahasına korumaya çalışıyor, gerektiğinde şehadete yürüyor korkusuzca. Esas morale ihtiyacı olan onlar."

"YPG/PYD Münbiç'ten ABD ve Türk askerleri ile birlikte çıkarılacak"

Bakan Canikli, şöyle devam etti:

"YPG/PYD unsurları Münbiç'ten çıkarılacak. Bu işlemin askeri gözetimi, yürütülmesi Amerika ve Türk askerleri tarafından birlikte yapılacak.

ABD ile her şey birlikte yapılacak. Bizim açımızdan bakıldığında bu mutabakatın amacı Münbiç'in YPG/PYD unsurlarından temizlenmesi."

ABD ile Menbiç mutabakatı

Bakan Canikli, ABD ile varılan Menbiç mutabakatı konusunda da önemli açıklamalarda bulundu.

Menbiç mutabakatı doğrultusunda terör örgütü YPG/PYD unsurlarının Münbiç'ten çıkarılacağını, bu işlemin askeri gözetimi ile yürütülmesinin Amerika ve Türk askerleri tarafından birlikte yapılacağını ifade eden Canikli, şunları kaydetti:

" (ABD ile) Her şey birlikte yapılacak. Bizim açımızdan bakıldığında bu mutabakatın amacı Münbiç'in YPG/PYD unsurlarından temizlenmesi.

Bizim baştan beri düşüncemiz şu; Suriye iç savaşı başlamadan önceki demografik yapıya uygun ve onu yansıtacak şekilde yerel yönetimler oluşturulacak. Yerel yönetimde yer alacaklar da yine Amerika ve Türkiye tarafından birlikte belirlenecek.

Sayın Mattis'le görüşmemizdeki 'hiçbir şekilde oyalama olmayacağı' ifadesi son derece önemlidir, bizim açımızdan. Bu ifadeyi çok açık ve net bir şekilde kullanmıştır.

YPG/PYD'nin PKK'nın bir parçası olduğu, onlar tarafından kumanda edildiği, aynı terörist havuzunu kullandıkları konusunda ikna olmuş durumdalar. İkna olmamış olsalardı bu mutabakat sağlanmamış olurdu.

Burada PYD/YPG'yi, terör uzantılarını, terör yapılanmasını ABD ile mutabakata vararak çıkartmayı, Suriye'nin tamamında da terör örgütlerinin birlikte temizlenmesinin önünü açacak bir proje olarak görüyoruz." 

Savunma sanayisi

Bakan Canikli, "Savunma sanayisindeki gelişmenin en önemli şahidi Fırat Kalkanı Operasyonu ve Zeytin Dalı Operasyonu'nun bizzat kendisidir." dedi.

Milli Savunma Bakanı Canikli, şöyle devam etti:

"(2004'te İsrail'den alınan İHA'lar) Çok da büyük paralar ödedik ama hiçbir zaman etkili bir şekilde kullanamadık. Arızalandığında teknisyenler 6 aydan önce gelmedi. Başındaki kullanıcılar da İsrail'den geldi, bizim kullanımımıza vermediler. Dolayısıyla bu ürünlerin ürettiği istihbarat bilgiler, fotoğraflar hepsi önce İsrail'e gitti, oranın süzgecinden geçtikten sonra bize geldi.

"Şu anda birçok ürünü, silahı, mühimmatı, parasını verdiğimiz halde dostlarımızdan ve müttefiklerimizden alamıyoruz. En azından geciktiriyorlar. Silah ve mühimmat üretiminde kullandığımız bazı yedek parçalarda da örtülü ambargo ile karşı karşıyayız. Amerikan firmaları, Alman firmaları, Avusturya firmaları..."

Canikli, AKINCI ismi verilecek taarruz SİHA'ları için bir firmayla sözleşme imzalandığını, ilk teslimatın 2020'de yapılacağını açıkladı.

Milli Savunma Bakanı Canikli, çok namlulu roketatarları çok daha teknolojik hale getirmek ve dünyanın hiçbir ülkesinin sahip olmadığı şekilde onların mühimmatının da güdümlü hale getirilmesi için çalışma başlattıklarını belirterek, "Bu, teknolojinin son noktası. Sadece onun değil, fırtına obüsünün ve tank mühimmatının da güdümlü hale getirilmesi konusunda çalışmalarımız var." dedi.

Bakan Canikli, savunma sanayisi yatırımları için çok fazla mühendise ihtiyaçları olduğunu belirterek, dışarıdan kendisini bu alanda ispat etmiş beyinleri Türkiye'ye transfer ettiklerini bildirdi.

Bedelli askerlik

Canikli, bedelli askerlikle ilgili de "Cumhurbaşkanımız, başkomutanımız son noktayı koydu. Seçim sonrasında konuşulacak, gündeme gelecek, bunu söyleyebiliriz." dedi.

Milli Savunma Bakanı Canikli, askerlik süresiyle ilgili herhangi bir çalışmalarının olmadığını bildirdi.

 




Etiketler :
DİĞER TÜRKİYE HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu