kstb

telsim

14-07-2022 11:15 GÜNDEM

Mustafa Besim: Kârın yüzde 75'i Hazine Dairesi ve Maliye Bakanlığı'na aktarılır

Merkez Bankası 2021 Yılı Faaliyet Raporu’nda 506 milyon TL kâr elde edildiğinin yer alması üzerine Kıbrıs Postası’na konuşan ekonomist Prof. Dr. Mustafa Besim, “Bu kârın yüzde 25’i ihtiyat olarak ayrılır, geriye kalan yüzde 75 ise Maliye Bakanlığına aktarılır” dedi. Besim ayrıca Merkez Bankası’nın ülke ekonomisinin gündeminde olan ve parasal bir sorun olan enflasyon gibi sorunlara da eğilmesi gerektiğini söyledi.

Mustafa Besim: Kârın yüzde 75'i Hazine Dairesi ve Maliye Bakanlığı'na aktarılır

Merkez Bankası’nın 2020 yılında 341,9 milyon TL’lik kârının, 2021 yılında 506,5 milyon TL’ye yükselmesi sonrası, ekonomist Prof. Dr. Mustafa Besim, konuyu Kıbrıs Postası’na değerlendirdi. 

“MERKEZ BANKASI VAR OLAN AKTİFLERİNİ DOĞRU OPERASYONLARLA DEĞERLENDİRİR VE KÂR YAPAR”

Açıklanan kârın Merkez Bankası’nın operasyonlarından elde ettiği, bunların ticari bankaların kârlarıyla ilgisi olmadığını anlatan Besim, “Merkez Bankası kendi aktiflerini değişik operasyonlarla değerlendirir. Para politikası işlemleri yanında yurt içi ve yurt dışında değişik menkullerde, altın, döviz ve benzeri yatırımlarda değerlendirir” diye konuştu.

Aktiflerin değerlendirilmesi ve diğer operasyonlardan Merkez Bankası’nın kâr elde ettiğini ifade eden Besim, bunun iyi bir şey olduğunu, bu kârdan ayrılan ihtiyatın Merkez Bankası'nın öz sermayesine eklendiğini ve dolaysıyla finans sistem için daha güçlü bir Merkez Bankası olarak katkı sağladığını belirtti. Bunun yanında Merkez Bankası'nın hazineye önemli miktarda ek kaynak yarattığını ancak Merkez Bankası’nın kâr yapmak için kurulmadığının altını çizen Besim, ülke şartlarının Merkez Bankası'nı hazineye önemli kaynak yaratan bir kurum haline gelmesine neden olduğunu belirtti.

“KÂRIN YÜZDE 75’İ MALİYE BAKANLIĞINA AKTARILIR”

Merkez bankalarının kurulma amaçlarına işaret eden Prof. Dr. Mustafa Besim, Avrupa Birliği Merkez Bankası'nın öncelikle amacı Euro bölgesinde fiyat istikrarını sağlama iken, Amerika Birleşik Devletleri'nde FED'in fiyat istikrarı yanında, ekonomide istikrarlı büyüme ve istihdam gibi çift yönlü bir sorumluluğu olduğunu belirtti. Besim, "Merkez Bankası, daha fazla bankacılık sistemini düzenlemek, para-kredi politikalarını uygulama görevlerini yerine getirmektedir" dedi.

“KAYNAĞIN NERELERDE VE NASIL KULLANILDIĞI HÜKÜMETİN MALİYE POLİTİKASINA BAĞLIDIR"

Maliye Bakanlığının kârdan aldığı paydan, 2021 yılı bitmeden ihtiyaçları doğrultusunda kullanmaya başladığını söyleyen Besim, "Bakanlığın bütçesinde belirtiği amaçlar için kullanmaktadır. Bu kaynağın tam olarak nerelerde ve nasıl kullanıldığı ise hükümetin maliye politikasına bağlıdır" ifadelerini kullandı.

“ENFLASYON SORUNU ÜZERİNDE DE ÇALIŞMALI”

Yalnız gelinen aşamada Merkez Bankamızın ülkenin güncel sorunu olan ve ekonomide istikrarsızlığa neden olan enflasyon gibi sorunlara da eğilmesi gerektiğini belirten Besim, “Merkez Bankası, ülkemizde ana sorun olarak duran fiyat istikrarı konusuna nasıl katkıda bulunacağı konusunda da enerjisini harcamalıdır ve gündeminde bu konu da olmalıdır” dedi. Besim, kuruluş mevzuatında fiyat istikrarı konusunda, spesifik bir görevlendirmesi olmasa da ülke koşullarının Merkez Bankası'na bu konularda daha aktif olma sorumluluğunu getirdiği görüşünde olduğunu kaydetti.

Besim, pandemi döneminde Merkez Bankası'nın olabildiğince aktif olduğunu ve kendi imkanları çerçevesinde ekonomiye kaynak yarattığına işaret ederek, bankanın son aylarda baş gösteren enflasyon gibi güncel sorunlara da daha fazla cevap verecek şekilde çalışması gerektiğini kaydetti. Besim son olarak, “Enflasyondan dolayı, düşük gelirlilerin alım gücü çok geriledi. Merkez Bankası’nın enflasyon, işsizlik ve eriyen alım gücü gibi spesifik sorunlar üzerinde de çalışmalı” ifadelerini kullandı.




DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu