kstb

telsim

03-09-2013 16:34 DÜNYA

Obama ikna turuna başladı

ABD Başkanı Obama, Suriye’ye müdahale kararı için Kongre’yi ikna çalışmalarını hızlandırıyor. Beyaz Saray’da dün Cumhuriyetçi John McCain’i ağırladı. Kurmayları ise telefon trafiğinde... Ancak oylamanın rengi hala belirsiz.

Obama ikna turuna başladı

PINAR ERSOY / WASHINGTON

Kongre ile yıldızı bir türlü barışmayan ABD Başkanı Barack Obama, yasama organı ile bugüne kadarki en riskli mücadelesine giriyor. Suriye’de kimyasal silah saldırısına karşılık olarak rejimin kontrolündeki askeri hedefleri vurmak isteyen Obama, Kongre’den izin alma kararından sonra yalnızca savaş karşıtlarını değil planlanan müdahalenin yetersiz olduğunu savunanları da ikna etmek zorunda... Yönetimden üst düzey isimler politikacıları tek tek arayarak ikna çalışmaları yaparken Obama da dün Beyaz Saray’da Kongre’nin en güçlü cumhuriyetçilerinden John McCain ile bir araya geldi. Başından beri ABD’nin muhaliflerden yana daha sert tavır alması gerektiğini savunan McCain, Obama’nın planını fazla sınırlı olduğunu için desteklemeyebileceğini açıklamıştı. Obama, deneyimli politikacıyı ikna edebilirse güçlü bir müttefik kazanacak. Ancak Obama’nın dış müdahaleye her şekilde karşı olan kanadı da ikna etmesi gerekiyor. Cumhuriyetçilerde Obama’nın her girişimine şüpheyle yaklaşanlar da var. 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nde 49 üyesi olan Çay Partisi’nin de her koşulda Obama’ya karşı oy kullanması bekleniyor. 

Kendi partisi de bölündü
Demokratlardan ise şimdilik güçlü bir destek mesajı gelmedi. Temsilciler Meclisi’nin azınlık lideri Nancy Pelosi, sınırlı bir operasyonun ABD’nin çıkarlarına hizmet edeceğini söyledi. Senato’da da Robert Menendez ve Bill Nelson gibi isimler Obama’ya destek verdi. Ancak partinin savaş karşıtı kanadında Irak Savaşı’nın hatırası hala çok güçlü.
Obama’nın Kongre’nin iki kanadı Senato ve Temsilciler Meclisi’nde de farklı stratejiler izlemesi gerekecek. Demokratların kontrolündeki Senato’da işi daha kolay. Şimdiden iki partinin temsilcilerinden de Obama’ya destek veren açıklamalar geldi. Şimdiye kadar Obama’nın her girişimini durdurmak için elinden geleni yapan, Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi’nde ise yine aynı çaba olabilir. Ancak Dışişleri Bakanı John Kerry, kararın İsrail’in güvenliğini yakından ilgilendirdiğini hatırlatarak birçok politikacının bunu düşüneceğini öne sürdü.


Kaynak: www.milliyet.com.tr

DİĞER DÜNYA HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu