kstb

telsim

24-11-2018 11:28 EKONOMİ

TL, 3 ayın en yüksek seviyesinde

Analistler, teknik açıdan dolarda 5,30 TL'nin altında kalıcılık sağlanması durumunda 5,20 TL ve 5,15 TL seviyelerinin gündeme geleceğini dile getiriyor

TL, 3 ayın en yüksek seviyesinde

Türk Lirası dün özellikle ABD Doları ve Euro karşısında son üç ayın en yüksek seviyesine tırmanarak, gün boyunca değerini korudu.

Türkiye’de dolar kuru önceki gün günü 5,30 TL seviyesinden tamamlarken, haftanın son işlem gününe yatay seviyeden başladı. Dolar kuru gün içerisinde en düşük 5.2721 TL'yi görürken, saat 18.20 itibarıyla 5,2758 seviyesinde bulunuyordu. Avrupa para birimi Euro fiyatları aynı dakikalarda 6,00 TL’nin altında 5,9906 TL, İngiliz Sterlini 6,7730 TL seviyesinde bulunuyordu.

KKTC piyasalarında ise efektif satışlarda bankalar ile döviz büroları arasındaki fark dün iyice açıldı. Bankalar özellikle Euro ve sterlin satışlarında düşüşleri dikkate almazken, dolardaki düşüş de sınırlı oldu. Bankalar dün kapanış saatlerine kadar (Türkiye’de 6 TL’nin altına inmesine rağmen) Euro’yu 6,09 TL’den, doları 5,36 TL’den, sterlini de 6,89 TL’den satıyordu.

Döviz büroları ise dün kapanış saatlerinde doları 5,32 TL, Euro’yu 6,04 TL ve sterlini de 6,82 TL civarında satıyordu.

Analistler, teknik açıdan dolarda 5,30 TL'nin altında kalıcılık sağlanması durumunda 5,20 TL ve 5,15 TL seviyelerinin gündeme geleceğini dile getirdi.

İyimser hava sürmeli

Ağustos'ta yaşanan rekor yükselişin ardından TCMB 625 bp faiz artışına gitmiş, maliye kanadında da sıkılaşma adımları atılmıştı. Eylül'de 5,90 seviyesine gerileyen USD/TRY kuru Ekim'de rahip Brunson'un serbest bırakılması sonrasında 5,52'ye kadar geriledi. Ekim ayı devamında ABD ile ilişkilerde normalleşme yaşanması, yaptırımların kaldırılması ve küresel piyasalarda da petrol fiyatlarındaki düşüşün gelişen ülke kurlarını desteklemesi ile USD/TRY kuru 5,46'ya kadar geriledi.

Kasım ayı içinde ABD'nin İran yaptırımlarından Türkiye'yi geçici muaf tuttuğunu açıklaması sonrası 5,30 desteğine gerileyen kur, ayın devamında en yüksek 5,54 seviyesini gördü. Geçen haftayı düşüşle kapatan kur, bu hafta 5,43 üzerine gün içi atak yaşamasının ardından tekrar yönünü aşağı çevirdi ve haftanın son işlem gününde 5,27'ye gerileyerek rekor sonrası en düşük seviyeyi gördü.

EUR/TRY kuru da hem TL'deki pozitif seyir hem de euronun PMI rakamlarının ardından gerilemesi ile dün 5,99 seviyesine gerileyerek rekor sonrası en düşük seviyeyi gördü.

Aylık bazda 7 ay üst üste yükseliş yaşayarak rekor kıran USD/TRY kuru, eylül ve ekim'in ardından kasım ayında da düşüş yaşıyor. Yıllık ortalamada yükseliş trendi korunsa da rekor ataklarda TL kayıplarının büyük kısmını sildi.

TL üzerinde en büyük baskı olan enflasyonun da Kasım'da gerilemesi bekleniyor ve göstergelerdeki düzelme ile TL'deki iyimser hava korunabilir.

Petrol fiyatlarındaki düşüş de etkili oldu

Petrol fiyatlarında yüzde 5'e ulaşan sert düşüş de TL’nin EM'lerden pozitif ayrışarak değer kazanmasına yardımcı oldu.

Brent tipi ham petrol fiyatlarının bugün yüzde 5'in üzerinde düşüşle varil başına 60 doların altına gerilemesi sonrasında gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında değer kaybederken, TL dolar karşısında değer kazanan nadir para birimlerinden biri oldu.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Küresel büyüme endişeleri ve arz fazlası petrol fiyatlarında sert düşüşlere neden oluyor. Enerjide tamamen dışa bağımlı olan Türkiye ekonomisi için bu büyük bir avantaj. Hem enerji faturasındaki azalış ve dolayısıyla cari açıktaki düşüş hem üretim maliyetleri ve enflasyon.... Tüm makro dengeler açısından petrol fiyatı düşüşü TL pozitif. Küresel piyasalarda satış baskısının yaşandığını bugün (dün) TL'de fiyatlanan gelişme petrol fiyatlarındaki düşüş" dedi.

Euro cephesinde son yılların en düşük PMI rakamlarının ardından kayıp yaşandı ve EUR/USD 1,1330'a gerilerken parite haftalık kazancını da sildi. Hafta içinde Brexit'e dair uzlaşmanın pozitif etkisi sınırlı kaldı.

Dolar cephesinde ise Fed'in FOMC öncesi temkinli açıklamalarda bulunması beklentilerde bir miktar azalmaya neden oldu ve ABD Dolar Endeksi hafta içinde 96,0 seviyesine geriledi, bugün primli fiyatlanan endeks haftayı 97,0 yakınında pozitif kapattı.




Etiketler :
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu