kstb

telsim

20-09-2015 08:16 DÜNYA

Türk tasarımcıdan akıllı ev sistemleri

Dünya genelinde artış gösteren akıllı teknolojilerde son moda akıllı ev projeleri. Gazi Üniversitesi’nden Eda Akman Aydın akıllı ev sistemlerini beyin dalgarıyla kontrol eden bir proje geliştirdi

Türk tasarımcıdan akıllı ev sistemleri
Beyin dalgalarını ölçüyor
Gazi Üniversitesi’nden Araştırma Görevlisi Eda Akman Aydın ve ekibi, geliştirdikleri akıllı ev projesiyle insanların hayatlarını kolaylaştırmayı hedefliyor. Düşünce kontrollü ev projesini hayata geçirmek isteyen ekip, akıllı ev ürünleriyle beyin tarama teknolojisini (EEG) bir araya getirdi. Beyin dalgalarını ölçerek kişinin ne yapmak istediğini belirleyen teknoloji sayesinde, sadece düşünce yoluyla kontrol edebilen akıllı ev tasarlandı. 
 
 
Test aşamasında
Şu ana kadar 5 gönüllü tarafından 49 farklı komutla test edilen sistemin yüzde 95 oranında başarı sağladığı belirtildi. Kullanıcılar hareketsiz bir şekilde telefonu, televizyonu, ışığı ve ısıtma sistemini kontrol etmeyi başardı. Deneme süreci hakkında konuşan Aydın, “Kullanıcılar, hiçbir şeye dokunmadan film seçip, sesini ayarlayabildi” dedi. Henüz geliştirilme aşamasında olan teknolojinin, engelli kişiler için de pratik çözümler sunması bekleniyor. 



Etiketler :
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu