kstb

telsim

30-11-2017 12:14 GÜNDEM

Çin uydusu gizemli sinyaller aldı

Çin'in Karanlık Madde Parçacık Gezgini (DAMPE), yüksek enerjili kozmik ışınların ölçümünde beklenmedik ve gizemli sinyaller tespit etti. Bu buluş bilim insanlarının gizemli karanlık maddeleri açıklayabilmesine ışık tutabilir.

Çin uydusu gizemli sinyaller aldı
Karanlık madde nedir?
Karanlık madde, astrofizikte, elektromanyetik dalgalarla (radyo dalgaları, gözle görülebilen ışık, x-ışınları, vb.) etkileşime girmeyen, varlığı yalnız diğer maddeler üzerindeki kütle çekimsel etkisi ile belirlenebilen maddelere denir. Karanlık maddelerin varlığını belirlemek için gök adaların döngüsel hızlarından, gök adaların diğer gök adalar içerisindeki yörüngesel hızlarından, geri planda yer alan maddelere uyguladığı kütle çekimsel mercekleme özelliğinden ve gök adaların içerisindeki sıcak gazların sıcaklık dağılımından yararlanılır. İncelemeler, gök adalarda, gök ada gruplarında ve Evren'de, görülebilen maddelerden çok daha fazla karanlık madde olduğunu göstermektedir. Karanlık maddelerin bileşenleri tamamen bilinmemekle birlikte, WIMP'ler, aksiyonlar, sıradan ve ağır nötrinolar, gezegenler ve sönmüş yıldızlara birlikte verilen isim MACHO'lar ile ışıma yapmayan gaz bulutlarından oluşur.
 
 
DAMPE projesinin başkanı ve Çin Bilimler Akademisi (CAS) Purple Mountain Gözlemevi Müdür Yardımcısı Chang Jin keşif hakkında şunları söyledi:
 DAMPE'ın bu keşfi, yüksek enerjili evreni gözlemleyerek, mevcut anlayışımızın ötesinde yeni fiziksel fenomenleri ortaya çıkarmak için yeni bir pencere açtı.
 
DAMPE bilimsel uygulama sisteminin baş tasarımcısı yardımcısı Fan Yizhong:
Elektromanyetik dalgalarda meydana gelen yükseliş çok sıradışı ... Sinyaller karanlık maddelerden veya pulsarlardan kaynaklanmış olabilir, pulsarlardan kaynaklanmış olsalar bile daha önce hiç kimsenin bilmediği garip bir astrofizik olgu olgusunu yakaladık.
 
Araştırmacılar gizemli sinyallerin uydunun dedektörlerinin arızalanmasından kaynaklanacağı olasılığının olmadığını, çünkü sinyallerin birbirinden bağımsız beş farklı araştırma gurubunun incelediğini ve analizlerin hepsinin aynı sonuca geldiğini belirtti.
 
Chang açıklamasının devamında, DAMPE'ın tasarım ömrünün üç yıl olduğunu, ancak iyi performansının gayet iyi olduğundan dolayı  daha uzun süre çalışmasını beklediklerini belirtti. DAMPE karanlık maddeyi daha iyi anlamamıza yardımcı olmak için veri toplamaya ve karanlık maddenin bilinmeyenlerini gün ışığına çıkarmaya devam edecek dedi.

Kaynak: star

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu