kstb

telsim

02-10-2015 08:22 GÜNDEM

Hellim tescilinde yine mi kriz ?

Hellimin tescili konusunda Avrupa Komisyonu tarafından üretilen mutabakat bozuluyor mu? Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Junker’in Temmuz ortasında Ada’ya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında, komisyonun çözüm önerisini liderlere sunmuş ve bir uzlaşı sağlanmıştı.

Hellim tescilinde yine mi kriz ?

Hemen ardından da Komisyon, varılan mutabakatı; adada kapsamlı çözüme ulaşılıncaya kadar uygulanabilecek prosedürü ortaya koymuştu.

Varılan mutabakat her iki tarafı tam olarak tatmin etmemişti ancak yine de bir çözüm olduğu için memnuniyetle karşılanmıştı.

Aradan 2 ay geçmeden Rum Yönetimi mutabakatta 4 değişiklik istediğini duyurdu.

Rum basını, Eylül ortasında Rum Yönetimi’nin Brüksel’e, AB’nin, hellimin menşe ismi korumalı ürün olarak tescil edilmesine ilişkin önerisinde değişiklik yapılması için dört öneri içeren liste sunduğunu yazdı.

Rum Tarım Bakanı Nikos Kuyalis’in de bu yönde Brüksel’de girişim yaptığı belirtildi.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası ise bu girişimlerden rahatsız.

Girişimleri endişe verici olarak nitelendiren Sanayi Odası Genel Sekreteri Doğa Dönmezer, sürecin çok dikkatli takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Dönmezer, “Hellimde Temmuz ortasında AB Komisyon Başkanı, Anastasiadis ve Akıncı bir mutabakata varmışlardı ve bu mutabakatı toplumla ve kamuoyuyla paylaşmışlardı. Bu mutabakat çerçevesinde Temmuz sonunda yeşil hat tüzüğünde bir madde değişikliği yapıldı, eş zamanlı olarak da hellimin coğrafi tescili ile ilgili AB’de itiraza açıldı. Yaklaşık 3 ile 6 aylık süreçlerde bir itiraz süreci açıldı. Bu mutabakattan sonra yine basından takip ettiğimiz bilgilere göre rum tarafı bu mutabakata sadık kalmayacağuı yönünde girişimler yapıyor. Lobi çalışmaları yapıyor. Rum tarım bakanının bu yönde Avrupa Komisyonuda tarım bakanları zirvesinde bazı çalışmalar yaptığı da bize gelen bilgiler ışığında. Bu gerçekten endişe verici bir durumdur. Ve çok önemsemezi gereken bir durumdur” dedi.

Doğa Dönmezer, tescille ilgili 3 aylık itiraz sürecinin çok iyi kullanılması gerektiğini de vurguladı.

Yapılabilecekler konusunda çalışmaların devam ettiğini belirten Dönmezer, Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın da girişimleri bulunduğunu anımsattı.

Dönmezer, “Gerçekten çok dikkatli takip etmemiz gereken bir süreç. Çünkü her ne kadar 16 temmuzdaki anlaşma bir mutabakattı. Her iki tarafı da memnun etmeyen bir mutabakattı. Biz de Kıbros Türk sanayi odası olarak mutabakattan çok memnun değildik ancak bir mutabakat olduğu için buna sadık kalmak istiyorduk. Ama buna bile rumların karşı çıkması, bu anlaşmadan caymak istemesi, bu yönde girişim yapması gerçekten dikkat etmemiz gereken bir nokta” dedi. 




DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu