kstb

telsim

22-11-2023 14:47 TEKNOLOJİ

ICT'NİN GENİŞ YAYILIMI

ICT'NİN GENİŞ YAYILIMI

 

Günümüzde, düzenleyici bilgiler şirketler için giderek daha pahalı hale geliyor. Artan bir katma değer payını ele geçiriyor. Ayrıca, BİT'lerin bilgi dolaşım sürecini değiştirerek rant dağılımını etkilediğine de dikkat çekiliyor.

 

Borsaları daha kolay ve verimli hale getirme, daha şeffaf piyasa destekleri oluşturma yeteneğinin bu teknolojilerin bir özelliğini oluşturduğu düşünülmektedir.

 

Ekonomik sistemin, tek koordinasyon biçiminin pazar olduğu, tek ayarlamanın fiyatı değiştirdiği saf ve tam rekabet sistemine yaklaşma eğiliminde olduğuna inanılır.

 

Ekonomik aktörler, daha eksiksiz bir bilgi ortamından yararlanır. Çünkü yeni bilgi teknolojileri mevcut ürünler hakkında daha zengin bilgilere daha kolay ve daha ucuza sahip olmayı mümkün kılar.

ICT'nin geniş yayılımı, pazarın alıcıları ve satıcıları daha büyük ölçekte ve artan verimlilikle kolayca bağlamasına olanak tanır.

 

E-ticarette bilginin bu işlevi en çok tüketicinin bakış açısından vurgulanır. Ancak tedarikçi açısından ve şirketler arası ilişkiler açısından da aynı şekilde ilerler.

 

Müşteri bilgilerinin yönetimi, şirketlerin ürün hatlarını daha kolay ve daha sık değiştirerek talebe hızlı bir şekilde uyum sağlamasına olanak tanır.

 

Firmaların kendi içindeki stratejiler ve dengeler, dönüşümünü yönlendirerek şirkette motor haline gelen alım, satım ve satış fonksiyonlarının yararına dönüştürülür.

 

Alt bilgilerin kontrolü ve dolayısıyla satış ve tüketicilerin derinlemesine bilgisi, üreticinin geleneksel işlevlerini değiştirmektedir.  Çünkü teknolojiler, kullanımlar ve kullanıcılar arasında ayrım yapmayı mümkün kılar.

 

Ardından pazarları ve geleneksel dağıtım kanallarını bölümlere ayırmayı, her homojen alt pazarın farklılaştırılmış fiyatlandırma ve bilgilere tabi olmasına olanak tanır.

 

Finansal piyasalar, bir yanda finansal akışlar ve fiziksel mallar ile diğer yanda işlemler için bir destek görevindedir.  Aynı zamanda gerçek bir özerk pazar haline gelen bu mallar hakkında bilgi alışverişi arasındaki bu ayrışmanın bir örneğini sunar.

Ancak bireyselleştirilmiş ve hedeflenmiş ticari tekliflerin geliştirilmesi, şirketin veri tabanlarına ve karmaşık maliyetli bilgi işleme yöntemlerine sahip olmasını gerektirir.

 

Aslında, bu durum sadece bir sipariş toplama meselesi değildir. Aynı zamanda ürün ve mevcut işlem hakkındaki bilgileri güvenli ve kişiselleştirilmiş bir şekilde tutmak da söz konusudur.

Web siteleri sayesinde, halihazırda var olan uzaktan satış sistemi tamamlanıyor.  Böylece, kullanıcı çevrimiçi olarak katılabilir, kataloğa bakabilir ve ardından siparişini verebilir, ayrıca disklerden alıntıları dinleyebilir veya video dizilerini görüntüleyebilir.

 

Şirket, müşteri dosyasından çeşitli veri tabanları oluşturmuş, bu veri tabanları arasında bilgi alışverişini sağlamış ve bunları intranet ve web sitesine bağlamıştır.

 

Müşteri dosyasından, şirket tarafından toplanan verileri, özellikle coğrafi pazarlama, kullanıcı profillerinin nasıl tanımlanacağı, segmentlere ayrılacağıyla ilgili bilgi alınır. 

Harici verilerle alıcıların davranışları hakkında bilgi toplayarak, ek bilgilerle zenginleştirilmiş bir pazarlama veri tabanı oluşturulur.

 

Şirket daha sonra pazarlama veri tabanını bir yönetim veri tabanına ve makalelerin tanımını, metinlerin, fotoğrafların ve seslerin sayısallaştırılmasını içeren bir multimedya ürün veri tabanına bağlayarak tamamlar. Bu temelleri birbirleriyle diyaloga sokmak için ilişkisel bir yapı kurmak gerekir.

 

Multimedya tabanının müşteri tabanı ile kesişmesi, itme teknolojileri ile otomatik olarak bilgi dağıtma imkanı sunar. Ayrıca çağrı merkezi operatörlerine müşteri bilgilerini ve ürün açıklama bilgilerini aynı ekranda görüntüleme imkanı sunar.

 

Bu, belirli araçlar aracılığıyla üyelerin profillerine, zevklerine veya önceki siparişlerine göre yeni ürünler sunmalarına olanak tanır.

 

 

Bilgi Hakimiyeti

 

Artan işlem olanakları, değer zincirleri içindeki yerleşik dengeleri değiştirir. Örneğin kültürel mallar gibi belirli sektörlerde, müşteri bilgilerinin kontrolü, distribütörlerin işlevlerini genişletir.

 

Bu mesleğin her zaman karakterize ettiği entegrasyon ve yoğunlaşma gücünü pekiştirir. Distribütörler, tedarikçilerini çoğaltmaya ve onları pazara yerleştirmeye çalışırlar.  

 

Bu temeller, artık rakiplerin sayısını sınırlayan ve faaliyetlerin etrafında inşa edildiği ender kaynaklardır.

 

Katma değerin kontrolü, risklerin azaltılması veya ticari eylemin optimizasyonu ile ilgili oldukları ölçüde, bilgi ve veri işlemenin kontrolü ile ilgili konular stratejik niteliktedir.

 

Distribütörler ve süpermarketler, örneğin, üretici şirketlere nakit çıkışlarından bilgi sağlamayı reddediyor. Ancak bilgiler, üreticilere yalnızca toplu biçimde iletilir.

 

Oysa, üretim döngülerini ve dağıtım yöntemlerini optimize etmek için neredeyse anlık, gün ve saat bilgisine ihtiyaç duyarlar.

 

Ancak bu durumda üreticiler, dağıtıcıların faaliyetlerini ve etkin ticari çabalarını kontrol edebilirler. Bu da dağıtıcılar için tasavvur edilmesi zor bir durum oluşturacaktır.

 

Bilgi teknolojileri ister yukarı ister aşağı yönlü bilgiyle ilgili olsun, alt yükleniciler ve müdürler arasındaki bağımlılık ilişkilerinin yoğunlaşması ve güçlendirilmesi için bir faktör oluşturur. Çünkü firmaların performansı doğrudan erişebilecekleri bilgilere bağlıdır.

 

Bunu yapmak için birçok şirket, ortaklık ilişkileri yoluyla, dış büyüme yoluyla veya kendi dağıtımlarının sorumluluğunu alarak dikey olarak bütünleşmeyi tercih ediyor.

 

Tayfun Aydınlı

22/11/2003




DİĞER TEKNOLOJİ HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu