kstb

telsim

12-04-2024 11:36 DÜNYA

Misilleme alarmı! Her an düğmeye basabilir

Orta doğu, İran’ın İsrail’e yönelik misillemesini bekliyor. Yetkililer, büyük bir saldırının kaçınılmaz olduğunu düşünürken, havayolu firmaları da bölgeye yapacakları uçuşları iptal ediyor. Öte yandan ABD, İran'ın saldırı düzenleyebileceği endişesi üzerine, İsrail'deki büyükelçilik çalışanlarına seyahat kısıtlaması getirdi. İsrail'deki Amerikan Büyükelçiliği'nde görevli personele, "her ihtimale karşı" Kudüs ve çevresi ile Tel Aviv ve Beerşeba bölgeleri dışına çıkmamaları uyarısı yapıldı.

Misilleme alarmı! Her an düğmeye basabilir

 

Şam saldırısına İran’ın vereceği karşılığı bekliyor. Hem İsrail hem de bölgede askeri unsurları bulunan ABD teyakkuza geçerken, misillemenin her an yapılabileceği ifade ediliyor. Her ne kadar üstlenmese de, Şam'daki saldırıyı İsrail'in düzenlediğine inanılıyor.

Bloomberg, İran veya müttefiklerinin önümüzdeki günlerde hassas füzeler kullanarak İsrail hedeflerine yönelik büyük füze saldırısı düzenleyebileceğini belirtti. Haberde, “ABD ve müttefikleri, İran’ın veya vekillerinin İsrail’deki askeri ve hükümet hedeflerine yönelik büyük füze veya İHA saldırılarının kaçınılmaz olduğuna inanıyor” ifadesi kullanıldı. Adı açıklanmayan bir kaynak, ABD ve İsrail istihbarat değerlendirmelerine işaret ederek, “Bu, artık olup olmayacağı değil, ne zaman olacağı meselesidir” dedi.

‘İRAN’I VURURUZ!’

Nitekim İran, ‘askeri tatbikatlar’ gerekçesiyle önceki geceden itibaren Tahran üzerindeki tüm hava trafiğini askıya aldığını duyururken, bu açıklama daha sonra kaldırıldı. İran’ın doğrudan İsrail topraklarını vurması düşük bir ihtimal olarak görülürken, böyle bir saldırı, Ortadoğu’daki çatışmaların büyük ölçüde genişlemesine işaret edebilir. İsmi açıklanmayan kaynaklar, Irak içinde de bir saldırı olmayacağını belirtirken, Golan Tepeleri’ni olası bir hedef olarak gösterdi.

Bu arada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Gazze politikasını kıyasıya eleştiren ABD Başkanı Joe Biden, İran’ın olası saldırısı konusunda İsrail’e arka çıktı. Biden, İran ve vekillerinden gelen tehditlere karşı İsrail’e desteklerinin tam olduğunu belirterek, “İsrail’in güvenliğini korumak için elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi.

İsrail yönetiminin bir saldırıyı beklediği ve bu konuda hazırlığını yaptığı görülüyor. Herhangi bir saldırıya nereden gelirse gelsin hızlıca karşılık verileceğini belirten Gallant, “İsrail’in tepkisi çok etkili, çok güçlü olacak. Yıllardır üstün olduğumuz şeylerden biri de düşmanın kendisine ne gibi sürprizler hazırladığımızı asla bilmemesidir” diye konuştu. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz ise “İran kendi topraklarından saldırırsa İsrail karşılık verecek ve İran’a saldıracak” ifadesini kullandı.Bir hava üssünü ziyaret eden Netanyahu ise, diğer cephelerden gelecek saldırılara hazır olduklarını ve ‘İsrail’e zarar veren kim olursa olsun saldıracaklarını’ dile getirdi.İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, son yaptığı açıklamada İsrail’in İran konsolosluğuna yönelik saldırısının ‘cezalandırılacağını’ söylemişti.

UÇAKLAR İPTAL EDİLDİ!

Ortadoğu’daki gerilim ve yeni saldırı beklentisi uçuş şirketlerini iptallere yöneltti. Almanya’nın ulusal havayolu şirketi Lufthansa, İran’ın İsrail’e yönelik beklenen misilleme saldırısı nedeniyle, Tahran varışlı ve kalkışlı uçuşlarını durdurdu. Lufthansa, çoğunlukla Türk ve Ortadoğulu havayolu şirketlerinin hizmet verdiği Tahran’a uluslararası uçuş gerçekleştiren tek Batılı havayolu şirketi olarak biliniyor.

HAMAS’IN HAYATTA OLAN 40 REHİNESİ YOK!

İsrailli kaynaklara göre Hamas, ateşkes görüşmelerinin ilk turundaki talepleri yerine getirmek için gereken 40 rehineye sahip olmadığını iddia etti. İsrail’den Kanal 12’nin aktardığına göre arabulucular, anlaşması kapsamında ‘Hamas’ın kaçırılan 40 kişiyi serbest bırakma kabiliyetine sahip olmadığını ve İsrail’in istediği sayıdan daha az olan başka sayılarda ısrar ettiğini’ söylüyor. Bu, kamuoyuna açıklanandan daha fazla rehinenin ölmüş olabileceği korkusuna yol açtı.

Gazze’de Hamas lideri İsmail Haniye’nin oğullarını hedef alan İsrail saldırısının, Başbakan Netanyahu dahil siyasi liderlere danışılmadan gerçekleştirildiği öne sürüldü. Saldırı İsrail ordusu ve istihbarat servisi Şin Bet’in eşgüdümünde düzenlendi. İsrail’in Haniye’nin oğullarını aile bağından değil, Hamas askeri kanadına bağlantılarından dolayı hedef aldığı belirtiliyor. 




Etiketler :
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu