kstb

telsim

29-09-2017 13:16 SAĞLIK

Oygar: Organ bekleyen 150 hasta var, organ bağışı hayat kurtarır

Oygar: Organ bekleyen 150 hasta var, organ bağışı hayat kurtarır

Yaklaşık üç yıl önce yürürlüğe giren organ nakliyle ilgili yasanın ardından Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yapılan böbrek nakli ameliyatlarının sayısı 21’e ulaştı.

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Hemodiyaliz Servisi Sorumlusu ve Organ Nakli Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Nefrolog Doç. Dr. Düriye Deren Oygar’ın açıklamasına göre beyin ölümü gerçekleşen Aysan Kaya’nın ailesinin organlarını bağışlama kararı almasıyla Kaya’nın böbrekleri yıllardır diyaliz tedavisi gören Turan Kemaloğulları ve Figen Kombos’a nakledildi.

Her iki alıcının ameliyatının da başarılı geçtiğini ve şu anda serviste tedavilerinin devam ettiğini belirten Oygar, her iki hastanın da artık diyalize ihtiyacı kalmadığını ifade etti.

KKTC’de henüz karaciğer nakli yapılmadığı için Kaya’nın karaciğeri organ bekleyen bir hastaya nakledilmek üzere Türkiye’ye gönderildi.

Doç. Dr. Oygar’ın verdiği bilgiye göre, bugüne dek organlarını bağışlayanların sayısı 120’ye ulaştı. Organ bekleyen hasta sayısı ise 150…

Organ bağışının önemini bir kez daha vurgulayan Doç. Dr. Deren Oygar, “Organ bağışı hayat kurtarır” dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Sağlık Bakanlığı’nda form doldurarak organ bağışçısı olunabiliyor.




DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu