kstb

telsim

27-05-2019 19:06 GÜNDEM

Soruşturmanın ciddiyetle ele alınmasını ve bir an evvel neticelendirilmesini bekliyoruz.

Genel Sekreteri Turan Büyükyılmaz, Merkezi Cezaevi’nde meydana gelen ölüm olayı ile ilgili soruşturmanın ciddiyetle ele alınması ve en kısa sürede neticelendirilmesi çağrısında bulundu.

Soruşturmanın ciddiyetle ele alınmasını ve bir an evvel neticelendirilmesini bekliyoruz.

Büyükyılmaz yaptığı yazılı açıklamada,bize gelen bilgilere göre olayda Cezaevi Yetkililerinin ve Bakanlığın çok ciddi ihmali söz konusudur. Merhum Mithat Can Çalık, Cumartesi günü yatağından kalkamayacak kadar rahatsız olduğu için sabah 8.30 daki sayıma çıkmamıştır. Saat 12.30 a kadar da hasta ile kimse ilgilenmemiştir. Saat 12.30’da durumu kötüleşen ve moraran Mithat Can Çalık, ancak saat 13 surlarında ambulans ile hastaneye sevk edilebilmiş ama kurtarılamamıştır.

Görüldüğü gibi burada Cezaevi yönetiminin çok ciddi bir ihmali söz konusudur. Vefat eden gencin durumu sabah saatlerinde ciddiye alınsa ve hastaneye sevk edilse idi bu çocuk yaşıyor olacaktı.

Öte yandan tüzük gereği cezaevinde sürekli 1 doktor ve 1 Hemşire olması mecburi iken, haftada birkaç saat bir doktorun iş ola cezaevine gitmesi kabul edilebilir bir şey değildir.

Merhum Mithat Can Çalık, mahkum olduğu sürenin belli bir miktarını yatmış kalan süresini Türkiye cezaevlerinde çekebilmesi için iade hakkı kazanmıştır. Merhum kalan süresini Türkiye’de çekmek ve bunun için iade edilmek için Bakanlığa müracaatta da bulunmuştur. Sayın Bakan TC ile KKTC arasında 24 Haziran 1988 tarihli Uluslararası anlaşma gereği bu mahkumun da Türkiye’ye iadesini yapmalı idi. Sayın Bakan Uluslar arası anlaşma olmasına rağmen, diğer iade isteklerinde olduğu gibi bu olayda da keyfi davranmış,  iade işlerini geciktirmiş ve tıka basa dolu cezaevinde bu mahkumun ölümüne sebebiyet vermiştir… 

Ölen çocuğun babası 2 ay önce vefat etmiş ve çocuk babasının cenazesinde yanında olamamıştır. Çocuk  zamanında Türkiye’ye iade edilmiş olsa, oradaki mevzuat gereği babasının cenazesine katılabilecekti. Mahkum yakınları Mithat Can Çalık’ın babasını kaybettikten sonra içine kapandığını ve kimse ile konuşmadığını söylemektedirler.

Sayın Bakanı cezaevinin sorunları ile ilgilenmeye, eksikliklerini tamamlamaya ve en önemlisi de Uluslar arası anlaşamaya uyarak cinayet, tecavüz gibi vicdanların kabul edemediği suçların dışındaki suçlardan mahkum olanları, sürelerini doldurduktan sonra Türkiye’ye iade edilmesinin önünü açmaya davet ediyoruz dedi   




DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu