kstb

telsim

17-07-2019 15:03 SİYASET

TÜRKİYE İLE OMUZ OMUZ’A HAREKET ETMENİN ÖNEMİNİ ANLAMAMIZ GEREKİR

KKTC Maliye bakanı Olgun Amcaoğlu katıldığı TV programında gündemde öne çıkan konuları değerlendirdi.

TÜRKİYE İLE OMUZ OMUZ’A HAREKET ETMENİN ÖNEMİNİ ANLAMAMIZ GEREKİR

Amcaoğlu Türkiye ile ilişkilerin ne durumda olduğu sorusuna şu yanıtı veridi:

Biz Türkiye Cumhuriyeti ile olan yakın ilişkileri Ulusal Birlik Partisi olarak her zaman için sorunsuz bir şekilde kuruyoruz. Ülkemizde ki orta vadeli programlarınızla varmak istediğiniz hedeflere, hükümet programlarının sizin kurguladığınız projelere ulaşabilmeyi,  yapabilmeyi, kendi bütçenizin sağlıklı bir şekilde uygulanmasını düşünüyorsanız Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte hareket etme tercihinizin dışında başka bir seçeneğinizin olmadığı gerçekliğini göz önüne alarak hayata geçirecek atılımları yapmak zorunda olduğunuzu bilmeniz gerekmektedir dedi.

Üç yıllık protokoller ile bu ülkenin varmak istediği hedeflere ulaşmasında ki size finansal desteği veren ,bilgi desteği aktaran Türkiye Cumhuriyeti ‘nin her zaman yanında ve onların öngörüleri ile birlikte ve gerçekleştirilecek istişareler doğrultusunda o hedeflere varabileceğinizi düşünmek ve bunları hayata geçirmek zorunda olduğunuzu zaten buralarda görev yapan hangi siyasi konjonktüre ait olursa olsun herkesin bilmesi gerekmektedir.

Siz 10 yıl önce 30 Bin olan Öğrenci sayısını Yüz bine ulaştırırken ve 1980’li yıllarda Doğu Akdeniz Üniversitesini kurarken karşınızda bu ülkede “Üniversite” olmaz demesine rağmen gerçek  anlamda ülkenin atılım göstererek  10 yıllık sürede yüz binlik öğrenci sayısına ulaşırken bunun yanında Turizmde 15,000 yatak kapasitesi sayısından 30.000 yatak kapasitesine ulaşırken 60.000 Turist kapasitesinden 2,000 milyon turist getirmenin hesabını yaparken ve bu kafa yapısına sahipseniz ve hedefleri hayata geçirebilmeyi düşlüyorsanız elbette ki  Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte çareler üretmek zorundasınız. Sadece kendi  başınıza kıt bütçe kaynaklarınızla sağlıkta, ekonomide, turizmde ,tarım ve hayvancılık başlığı altındaki hayata geçirmek ile alakalı çalışmaları sağlıklı bir şekilde yapabilmenin tek nüansıdır Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte omuz omuza yürümek. Siz bunları  bilerek ve bütçenizi yüzde 27’sine denk gelen finansman kaynağının o üç yıllık protokollerle her yıl bütçenize aktarılabileceğini düşünerek yolunuza devam ederek gitmek zorundasınız. Aksi taktirde siz sadece kendi kıt ve yetersiz bütçe kaynaklarınızla iş yapabileceğinizi zannediyorsanız önemli bir yanılgı içerisindesiniz demektir.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti her ne derse biz yapmak zorundamıyız? Yoksa koşullarımızı gözeterek müzakere ediyormuyuz?

Amcaoğlu sorulan bu soru üzerine yaptığı açıklamada en fazla  karşılaştığım sorulardan biri de budur diyerek söze başladı. Amcaoğlu şu konuya da yeniden açıklık getirmek istiyorum eğer siz ne istediğinizi biliyorsanız siz dış ticaret açığında ki 1.8 milyar dolarlık açığı kapatmanıza çok büyük bir katkı sağlayan turizmin yüksek eğitimde ki ulaşılması gereken hedeflerin ,sağlıkta genel sağlık sigortası ile döner sermayenin şehir hastanelerinin, Girne’ye yapılacak ikinci basamak hastanenin diğer bölgelerdeki hastane yapımlarının ve aynı zamanda Lefkoşa’da 600 yataklı hastanenin inşa edilme noktasında bir yere gitmek istediniz de sizi kimse götürmedi mi? Bu gerçekler sizi için ortada değil mi ? Yüksek eğitimde ki  teknopark yasası geçtikten sonra Ar-ge yasasınınında geçmesi ,gelir ve vergiler kurumunda ki 30 yıla dayanan teşviklerin  verilmesi noktasında siz 100 Bine varan öğrencinin niteliksel olarak da belirli bir yüksek seviyeye ulaşmasını  ve bununla birlikte ülkenizin o sektörden yıllık kazancınızın 800 Milyon dolarlardan 1 milyar dolarlara geçmesini düşündünüz de biri size bu konuda yok mu dedi?

Evet Türkiye Cumhuriyeti ile yapılan protokoller de bu yapısal dönüşümlerin birlikte yapılması başarılması öngörülmektedir. Bunların sonucunda siz bu ülkede büyük bacalı sanayiler kuramayacak bir durumdasınız madem ki ve sorun bu şekilde aşılamaz ise ve 12.500 dolarlık milli geliriniz 25.000 dolarlara çekmeyi başaracaksanız  size neden birileri bir şeyleri dayatsın ki? Bakınız KKTC’nin Türkiye için ne ifade ettiğini yorumlamak çok büyük bir talihsizliktir. Elbette ki bizim için Türkiye Cumhuriyetinin önderliği  gerçekten her zaman olduğu gibi hiçbir şey ile eşdeğer olarak düşünülmemektedir. Türkiye Cumhuriyetinin bu konuda ki yol göstericiliği ve desteği elbette ki bu ülke insanının en önemli beklentisi olmalıdır dedi…

Kamu Mali yönetim ve kontrol yasası ne durumda? Bu yasa sizin döneminizde mi hazırlandı?

Amcaoğlu Başbakanlık müsteşarlığı dönemimde komitelerin başındayken yasa çalışmasının hazırlığı bitmişti dedi.Daha sonra ki dörtlü koalisyon hükümeti döneminde aynı yasa hiç çalışılmadan tekrardan meclise gönderildi çünkü çalışılması tamamlanmış ve herkes tarafından kabul gören ve olması gereken bir yasa tasarısı olduğu görüşüne varılmıştı. Şuan da 41.hükümet döneminde  de meclisin komitesinde kaldığı yerden görüşmeler devam etmektedir çok kısa sürede komite bazında yasallaşması ile ilgili çalışmalar sonuçlanmak üzere ve Ekim ayı içerisinde de mecliste geçirilmesi düşünülen ilk yasa tasarısıdır dedi…

Tayfun Aydınlı

 




DİĞER SİYASET HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu