Avrupa Komisyonu’nun Great Sea Interconnector (GSI) projesiyle ilgili olarak Güney Kıbrıs ile Yunanistan arasında çıkan anlaşmazlığa müdahale ettiği haber verildi.
Haravgi gazetesi konuyla ilgili haberinde, Kıbrıs (Rum) Haber Ajansı'nın (KİPE) haberine yer verirken, haberde ismine yer verilmeyen komisyon sözcüsünün açıklamasına atıfta bulunulduğunu belirtti.
Gazete söz konusu açıklamada, Komisyon’un Rum kesimi ve Atina’da yaşanan son gelişmelerin ardından, tüm tarafların projenin daha hızlı bir şekilde uygulanmasına dair taahhüdüne ilişkin beklentisini ifade ettiğini belirtti.
Komisyonun açıklamada projede yaşanan her türlü gecikmenin tüm taraflara zarar verdiği uyarısında bulunduğunu kaydeden gazete, komisyonun Güney Kıbrıs ile Yunanistan arasındaki bağlantının AB açısından yüksek stratejik öneme sahip öncelik olduğunu yinelediğini iletti.
Açıklamada, Avrupa Komisyonu’nun projenin uygulanmasını sağlamak için elinden geleni yapmayı sürdürdüğü de belirtildi.
Komisyon sözcüsü açıklamasında, elektrik bağlantılarının güçlendirilmesinin enerji fiyatlarının düşmesine ve yenilenebilir enerji kaynaklarının sorunsuz bir şekilde entegre edilmesine katkıda bulunduğunu belirtti.
Sözcü, Avrupa Komisyonu’nun projenin uygulayıcı kuruluşu, enerji düzenleme kurulları ve ulusal makamlarla istikrarlı bir şekilde temas içinde olduğunu ve mümkün olan her türlü desteği sağladığını da ifade etti.
Komisyon sözcüsü açıklamasında üstlendikleri taahhütleri yerine getirme sorumluluğunun tüm paydaşlara ait olduğunu da dile getirdi.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen’in “enerji yolları” konulu açıklamalarına da atıfta bulunan Komisyon sözcüsü, Güney Kıbrıs ile Avrupa arasındaki bağlantının adanın enerji konusundaki izolasyonunun sona ermesi açısından kritik olduğunu kaydetti.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.