AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB adına Venezuela ile ilgili bildiri yayımladı.
Avrupa Birliği, Venezuela’da hafta sonu seçimle belirlenen kurucu meclisi etkin temsil ve meşruiyet endişeleri nedeniyle tanımayı reddederken, demokratik ilkelerin daha da zayıflaması durumunda “kademeli olarak” adım atmaya hazır olduğunu bildirdi.
AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB adına Venezuela ile ilgili bildiri yayımladı.
AB ve üye devletlerin, Venezuelalı yetkililerin 30 Temmuz’da kurucu meclisin seçilmesine karar vermesinden büyük üzüntü duyduğu kaydedilen bildiride, seçimin Venezuela’daki krizi daha da kötüleştirdiği belirtildi.
Seçimlerin gerçekleştiği koşulların, kurucu meclisin Venezuela nüfusunun tüm bileşenlerini etkin bir şekilde temsil etme kabiliyeti hakkında daha fazla şüpheye yol açtığı savunulan bildiride, kurucu meclisin yasal dayanaklarının da belirsiz olduğu vurgulandı.
Hapisteki tüm muhaliflerin serbest bırakılması gibi daha fazla güven artırıcı önlemlerin de gerekli olduğuna dikkat çekilen bildiride, bu bağlamda AB ve üye devletlerin, gözaltına alınan muhalif liderler Leopoldo Lopez ve Antonio Ledezma’nın nerede olduğu konusunda bilgi istediği belirtildi.
Silahlı sivil gruplar da dahil tüm tarafların şiddete son vermesi ve insan haklarına tam saygı göstermesi çağrısı da yapılan bildiride, “AB ve üye devletler, demokratik ilkelerin daha da zayıflaması ve Venezuela Anayasası’na saygı gösterilmemesi durumunda kademeli olarak adım atmaya hazır.” ifadeleri kullanıldı.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.