tatar
Ankara
13 Ekim, 2025, Pazartesi
  • DOLAR
    41.85
  • EURO
    48.65
  • ALTIN
    5404.5
  • BIST
    10.72
  • BTC
    111820.50$

SERBESTÇE DOLAŞIM ÖZGÜRLÜKTÜR

SERBESTÇE DOLAŞIM ÖZGÜRLÜKTÜR

 

 

 Serbestçe dolaşım bir özgürlüktür ,eşitliktir , haktır …

 Bir devlet çatısı altında özgürce yaşam süren bir halkı en başta düşünmesi gereken “ Devlet erkanı “ tüm mesaisini halka hizmet etmek için harcamalıdır .Bu hizmetlerden biri de ulaşımdır ve ulaşım sorununu da çözecek yer o devletin en tepesindeki “Güçler Birliğidir.”

Çünkü

Devletin öncelikli  amacı insanları ve eşyaları en kısa sürede daha ucuza taşımak olmalıdır .Devletin temel görevi ise ekonomik ve toplumsal gelişmelerin yarattığı ihtiyaçları karşılayabilecek şekilde ulaşım kapasitesini yaratan ,ülke ve toplum çıkarlarına uygun ulaşım sistemlerini kurmak ve koordine etmektir.

 Devletin görevi diye tanımlanmış bu görev devletin devamını sağlayan her bakanlığın görevi ve yükümlülüğü altındadır. Çünkü devletin işleyişini sağlayan hükümetler güçler birliğinden oluştuğu için görev ve sorumlulukları ayrışsa bile bir araya geldiklerinde yaptıkları her icraatlerle tek bakanlık nezdinde değil başarı veya başarısızlık notunda  bir bütün olarak değerlendirilir

Hükümetin her bakanlığı toplumu ilgilendiren her konuda olduğu gibi  bu konuda da birlik olmalı , bu konuyu sahiplenmeli , bunu toplumun hizmetine sunmak için elbirliğiyle çaba harcamalıdır. Çünkü devletimizde  hükümet kurma şekli 10 bakanlığa bağlı ise ve ulaşımın devlet eliyle yapılması şartı var ise hiç kimse bu sorumluluktan kaçamaz  / kaçmamalıdır.

Çünkü maalesef ki aynı gemideyiz palavrası artık etkileyiciğini kaybetmiştir. Aynı gemideyiz doğru fakat toplumun büyük çoğunluğu o gemiyi inşaa eden sınıftan oluşuyor ve artık hiç kimse de ne birinci sınıf koltukta oturma hayali ne de derdi  güdüyor . Sizler de gemiyi en ince ayrıntısına kadar inşaa edenleri ekonomik koltuklara oturtmanın çarelerini hep birlikte daha da geç kalmadan aramalısınız.

Çünkü

Hemen yan komşumuz Güney Kıbrıs’a Almanya’dan , İngiltere’den, Rusya’dan ,Fransa dan uçakla geliş-gidişler gününe göre 2000 civarına denk gelebiliyorken bizim Ercan Havaalanından İstanbul’a ,Ankara’ya ,İzmir’e Adana’ya nasıl oluyor da tek gidiş zaman geliyor 4000 ‘leri buluyor?

  Güney Kıbrıs’a gelen uçakları gidiş-geliş olarak belirlenen makul fiyatlar kurtarıyorken baktığımızda  net bir şekilde görünen Toroslar kadar kısa mesafe uçuşlarını mı kurtarmıyor ???

Dünyaya entegre olmayı beklerken Anavatan’a gitmeye hasret kaldık . Bizleri kuzeye değil de güneye yönlendiren ki oda gidebilen var gidemeyen var muhtaç bırakan bu zamana kadar kurulmuş    “ Türk “ hükümetlerinin  tüm bakanlıkları bundan sorumludur…

Çünkü "Kolaylaştırınız! Zorlaştırmayınız! Müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz! Birbirinizle anlaşın, iyi geçinin, ihtilâfa düşmeyin!" gibi güzel bir sözü bence tüm bakanlıklar duvarlarına asmalıdır.

 

Gelirinin büyük bir kısmı turizme ve  üniversitelere dolayısıyla öğrencilere dayalı olan bir ülkede devletin tüm  erkanı bu konuya neden el atmaz ?

 Hastası olan, cenazesi olan ,ailesi uzakta olan insanları  sıkıntıya sokan    bu acımasız soygunu yapanların hesabını soracak , konuyu gündeme getirecek devletin 10 bakanlığı en ivedi şekilde bu sorunu çözmek için ortak paydada buluşmalıdır.

Işıldamak için çok çalışmak gerekir…

Eksikleri bilip onların üzerine gitmek gerekir…

Tarımda ,ticarette, turizmde, sağlıkta bir çarkın dişleri misali birbirini ite ite ilerlemek gerekir…

Daha da ses çıkarmak için birkaç elin biraraya gelmesi gerekir…

Yani özetleyecek olursak  devleti yöneten hükümetlerdir . Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde hükümetler ister tek başına iktidar olup 10 bakanlığı alsın  isterse koalisyon kurup  bu 10 bakanlığı paylaşsın… Bu tamamen halkın iradesiyle ortaya çıkan bir sonuçtur ve devlet nizamının işleyişi de budur .

Bir hükümette  her bakanlık   halkın refahı , huzuru ve ihtiyaçlarını bilerek ortak gailede hep birlikte hareket etmeli başarıyı paylaşmalıdır. Aksi durumda çıkan bir sonuçtan  topyekün   hükümeti kuran tüm parti ve kişiler sorumlu olur.

Sonuç olarak

O göreve gelirken ki şevk ve hevesinizi toplumun bilinen en bariz sorunlarını çözerek hem de biran önce çözerek daha da katlamanızı temenni ediyorum.

Yaparsanız tarihin sayfalarında şanla şerefle yazılırsınız…

Aksi takdirde tozlu bir sayfadan ibaret kalırsınız…

 

                                                              FATMA BAYSAL

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!